OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Ahmed Karabegović, bachelor  inžinjer elektrotehnike

UNIVERZITET U TUZLI
FAKULTET ELEKTROTEHNIKE
Franjevačka br.2
          Tuzla

 

O B J A V L J U J E

 

Ahmed Karabegović, bachelor  inžinjer elektrotehnike, javno će braniti  završni magistarski rad pod naslovom: „Projektovanje i priključenje solarne elektrane na realnu distributivnu mrežu“, dana 04.11.2024. godine u 14,00 sati   na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli-Amfiteatar 008,  pred Komisijom u sastavu:

  1. Dr. sci.  Nedžmija Demirović, vanredni profesor-predsjednik
    Uža  naučna oblast  Elektroeneregtske mreže i sistemi
    Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli
  1. Dr. sci.  Tatjana Konjić, redovni profesor-mentor/član
    Uža  naučna oblast  Elektroeneregtske mreže i sistemi
    Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli
  1. Dr. sci.  Izudin Softić, docent-član
    Uža  naučna oblast  Elektroeneregtske mreže i sistemi
    Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli

Zamjenski član Komisije, dr.sci. Marina Pejić, docent, uža naučna oblast Elektroeneregtske mreže i sistemi, Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

Pristup javnosti je slobodan.

Završni magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu fakulteta svakim radnim danom od 09,00 do 15,00 sati.

 

REZIME RADA

 

Rastuća potreba za dekarbonizacijom energetskih sistema, pad troškova tehnologije i povećana podrška vlasti omogućuje brzi rast instaliranog kapaciteta solarne energije u svijetu. Distribuirana proizvodnja ili proizvodnja na mjestu potrošnje povećava energetsku sigurnost, smanjuje gubitke u prijenosu i distribuciji energije te podržava integraciju obnovljivih izvora energije. Solarna elektrane predstavljaju jednu od ključnih komponenti distribuirane proizvodnje jer omogućuju lokalnu proizvodnju čiste električne energije, smanjujući opterećenje centraliziranih elektrana i mrežne infrastrukture.

Povoljni klimatski uslovi u Bosni i Hercegovini i zadovoljavajući broj sunčanih sati tokom godine pogoduju investicijama u solarne elektrane. Za pravilno dimenzionisanje solarne elektrane neophodno je na samom početku provesti procjenu dostupnog solarnog zračenja na odabranoj lokaciji. Važno je uzeti u obzir klimatske i geografske faktore koji utiču na funkcionalnost solarne elektrane. Izbor osnovnih elemenata solarne elektrane mora biti usklađen prema zahtjevanim električnim i mehaničkim parametrima. U većini slučajeva povrat investicije u solarne elektrane kreće se između pet i sedam godina.

Pravilno dimenzionisanje parametara solarne elektrane važno je kako bi se ostvarila maksimalna efikasnost postrojenja. Usklađenost solarnih panela i invertera kao i pravilan raspored pojedinih segmenata solarnih panela omogućuju postizanje optimalne iskorištenosti dostupnog solarnog potencijala. Bilo kakvo odstupanje od regulativa, standarda i pozitivne inžinjerske prakse u projektovanju smanjuje vijek trajanja i pouzdanost odabrane opreme.

Integracija solarnih elektrana u distributivne mreže može imati pozitivne i negativne posljedice. S pozitivne strane, solarne elektrane smanjuju potrebu za prijenosom električne energije iz udaljenih izvora, čime oslobađaju kapacitet prijenosne i distributivne mreže i smanjuju ukupne gubitke u sistemu. Također, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije podstiče smanjenje štetnih emisija CO2. Negativne posljedice odnose se na varijabilnost proizvodnje zbog podložnosti vanjskim uticajima poput zračenja i temperature.

Upotrebom softverskog alata PV*SOL Premium izvršen je detaljan proračun parametara solarne elektrane za jednu lokaciju u Bosni i Hercegovini, procijenjena je moguća godišnja proizvodnja električne energije kao i povrat investicionih ulaganja. Pomoću softverskog alata MATPOWER/MATLAB kreiran je model realne distributivne mreže na osnovu dostupnih parametara i provedena je analiza stacionarnog stanja u mreži prije i poslije priključenja solarne elektrane.

Ključne riječi: obnovljivi izvori energije, distribuirana proizvodnja, solarna elektrana, distributivna mreža, tokovi snaga, naponske prilike