ODRŽANA SJEDNICA REKTORSKE KONFERENCIJE/ REKTORSKOG ZBORA BIH

 

Druga redovna sjednica Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH održana je 08.06.2022. godine u Sarajevu pod predsjedavanjem prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu. Ovom prilikom usvojen je novi i izmijenjeni Statut RK/Z BiH.
 
Usvojenim Statutom su uređeni ciljevi i djelatnost Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH, te druga pitanja od značaja za organizovanje rada Rektorske konferencije/zbora BiH.

 

ODRŽANA SJEDNICA REKTORSKE KONFERENCIJE/ REKTORSKOG ZBORA BIH


 
Rektorima javnih univerziteta/sveučilišta je na prvom dijelu sjednice, održanom 12. aprila, predstavljen projekat UNIGEM (Univerziteti i gender mainstreaming) o čemu su prezentaciju održale prof. dr. sci. Zilka Spahić Šiljak, direktorica TPO fondacije i prof. dr. sci. Jasna Kovačević, koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu.
Rektorska konferencija/Rektorski zbor BiH izrazio je podršku implementaciji UNIGEM projekta kojeg vodi TPO Fondacija uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Zaključeno je da će univerziteti/sveučilišta, članice Rektorske konferencije/zbora BiH, osigurati provedbu Akcionih planova za rodnu ravnopravnost kroz monitoring i godišnje izvještavanje o realiziranim aktivnostima iz Akcionih planova.
 
Na sjednici je razmatrana i autonomija univerziteta/sveučilišta i akademskih sloboda s kojima se javni univerziteti/sveučilišta susreću u svojoj praksi. Prof. dr. sci. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, u svom izlaganju je istakao probleme u vezi sa radom Univerziteta u Zenici kojem je, suprotno Okvirnom zakonu Bosne i Hercegovine, ograničena akademska autonomija što je utvrdio i Ustavni sud BiH donoseći presudu da su određeni članovi Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona u suprotnosti sa Okvirnim zakonom BiH.
S tim u vezi, Rektorska konferencija/Rektorski zbor BiH usvojila je zaključak da se uz narednu sjednicu ovog tijela organizira i okrugli sto o autonomiji univerziteta i akademskim slobodama.
 
Na održanoj sjednici za člana Upravnog odbora Mreže univerziteta jadransko-jonske regije – UniAdrion imenovana je prof. dr.sci. Armina Hubana, prorektorica za finansije Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.
 
Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine/Rektorski zbor Bosne i Hercegovine podržala je i implementaciju projekta Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini.