POSJETA AMBASADORA REPUBLIKE INDONEZIJE U BIH, NJ.E. GOSP. ROEM KONO UNIVERZITETU U TUZLI

 

Nj.E. gosp. Roem Kono, Ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini, u četvrtak, 04.11.2021. godine posjetio je Univerzitet u Tuzli gdje se susreo sa rektoricom prof. dr. Nerminom Hadžigrahić, prorektoricom Ureda za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu prof.dr. Vesnom Bratovčić, dekanicom Filozofskog fakulteta, prof. dr. Nihadom Delibegović Džanić i Mirhom Mujkanović, MA, višim stručnim saradnikom u Uredu za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

 

Tokom sastanka, rektorica Hadžigrahić je, uz riječi dobrodošlice uvaženom gostu, iskazala zadovoljstvo odličnom dugogodišnjom saradnjom sa Ambasadom Republike Indonezije u BiH, te predložila da se potpiše sporazum između Ambasade i Univerziteta u Tuzli. Također, rektorica Hadžigrahić je predložila da se organizuju dvije aktivnosti između Ambasade Republike Indonezije i Univerziteta u Tuzli. Prva aktivnost bi bilo predavanje Ambasadora Kono studentima Filozofskog fakulteta sa odsjeka Filozofija-sociologija studijskog programa Politologija, a koje bi se organizovalo u ljetnom semestru tekuće akademske godine. Druga aktivnost bi bilo online predavanje kojem bi prisustvovali profesori sa Univerziteta u Indoneziji i Univerziteta u Tuzli. Rektorica Hadžigrahić je navela imena univerziteta iz Republike Indonezije s kojim Univerzitet u Tuzli već ima uspostavljenju saradnju i potpisane bilateralne sporazume, te iskazala spremnost za proširenjem saradnje sa drugim univerzitetima iz Indonezije.

 

Ambasador Kono je iskazao sreću i zadovoljstvo što je došao u Tuzlu i na Univerzitet u Tuzli, te rekao da će se raditi na proširenju saradnje između Univerziteta u Tuzli i Republike Indonezije naročito kada je riječ o studentima i studiranju. Ambasador je prenio zainteresovanost univerziteta iz Indonezije da stipendiraju studente iz Bosne i Hercegovine. Postignut je dogovor da se započne ovaj proces uspostavljanjem bliže saradnje Ureda za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu Univerziteta u Tuzli i Ambasade Indonezije u BiH s ciljem informisanja studenata o mogućnostima stipendiranja i mobilnosti.

 

Ambasador Kono je tokom svoje posjete obišao i kampus Univerziteta u Tuzli, laboratorij Mašinskog fakulteta, te upoznao se sa profesorima Mašinskog fakulteta i profesorima Akademije dramskih umjetnosti.

 

Tokom svoje posjete, Ambasador Kono je obišao Indonezijski kutak koji je postavljen u holu Rektorata Univerziteta u Tuzli još od 2019. godine. Tim povodom, Ambasada Indonezije je zamijenila dosadašnju postavku te postavila novu na temu prehrambenih proizvoda koji su uzgojeni u Indoneziji, ali se pakuju i prodaju u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

 

Na obostrano zadovoljstvo, izražena je otvorenost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje između Univerziteta u Tuzli i Ambasade Republike Indonezije u BiH.

 

Posjeta Ambasadora Republike Indonezije u BiH, Nj.E. gosp. Roem Kono Univerzitetu u Tuzli