POSJETA AMBASADORICE FRANCUSKE U BIH UNIVERZITETU U TUZLI

 

Nj. E. gđa. Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH, u utorak, 05.10.2021. godine posjetila je Rektorat Univerziteta u Tuzli gdje se susrela s rektoricom prof. dr. Nerminom Hadžigrahić, prorektoricom Ureda za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu prof.dr. Vesnom Bratovčić, prorektorom Ureda za NIR prof.dr. Nerminom Sarajlićem, prorektorom Ureda za nastavu i studentska pitanja prof.dr. Jasminom Suljagićem te saradnicima iz Ureda za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu i Ureda za NIR.

U okviru posjete ambasadorice Toudic Univerzitetu u Tuzli, rektorica Hadžigrahić je, uz riječi dobrodošlice uvaženoj gošći, istakla značaj povezivanje i jačanja saradnje između Francuske i BiH u oblasti visokog obrazovanja i visokih tehnologija.

Rektorica Hadžigrahić je istakla dosadašnju uspješnu saradnju između Univerziteta u Tuzli i Ambasade Republike Francuske u BiH, naglasivši da je tokom posljednjeg zajedničkog projekta ukupno 260 studenata i nastavnika Univerziteta u Tuzli iskazalo želju i spremnost za učenjem francuskog jezika.

Ambasadorica Toudic je iskazala svoju otvorenost i spremnost Ambasade Francuske za sve nove ideje o saradnji. Naglasila je da je njena velika želja i misija ponovno uvođenje francuskog jezika kao drugog jezika u osnovnih i srednjim školama u Tuzli i Bosni i Hercegovini. Na taj način, učenici osnovnih i srednjih škola bi imali priliku učiti francuski jezik u kontinuitetu i steći određeni nivo poznavanja ovog jezika te bi tokom studiranja na univerzitetu mogli učestvovati u razmijeni studenata u Francuskoj.

Uz izraženu otvorenost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje između Univerziteta u Tuzli i Ambasade Republike Francuske u BiH, u toku susreta je razgovarano o ostvarivanju i intenziviranju saradnje između Univerziteta u Tuzli i univerziteta u Republici Francuskoj, te je predloženo organizovanje sajma univerziteta iz Francuske na Univerzitetu u Tuzli.

 

Posjeta ambasadorice Francuske u BiH Univerzitetu u Tuzli