SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽENA 45. GODIŠNJICA UNIVERZITETA U TUZLI

 

Svečanom akademijom Univerzitet u Tuzli 16. decembra u Hotelu „Mellain“ u Tuzli obilježio svoju 45. godišnjicu.

Niz naučnih, kulturnih, umjetničkih i sportskih događaja prethodilo je današnjoj Svečanoj akademiji Univerziteta u Tuzli. Svečana akademija bila je prilika da se prisutni i javnost podsjete na važnu ulogu koju je Univerzitet imao i nastavlja njegovati u bosanskohercegovačkom društvu i državi.  

Događaju su prisustvovali predsjednik Rektorske konferencije/Rektorskog zbora u Bosni i Hercegovini, rektori Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta Josip Jurja Štrosmajer, potpredsjednik Rektorskog savjeta/konferencije univerziteta Srbije i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Sarajevu, prorektor za finansije Univerziteta „Džemal Bijedić“, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj, ministar za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona, prof.dr. Elvis Baraković, ministri iz Vlade Tuzlanskog kantona, bivši rektori Univerziteta u Tuzli, dekani, prodekani, profesori, studenti, članovu Upravnog odbora, predstavnici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Za ovu priliku spemljen je poseban video o počecima i razvoju Univerziteta u Tuzli, od početka 1976. godine do danas, a događaj je počeo intoniranjem himne države Bosne i Hercegovini i akademske himne Gaudeamus.

U videu su se svi prisutni prisjetili akademika Ismeta Mujezinovića koji je kao član Inicijativnog odbora za osnivanje Univerziteta u Tuzli imao značajnu ulogu u onome što će Univerzitet postati danas. Prisutni su ponovo čuli i njegovu poruku o važnosti „njegovanja i razvijanja Univerziteta“.

 

Vrijedna prošlost, respektabilna sadašnjost i svijetla budućnost

Prisutnima se prva obratila rektorica Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nermina Hadžigrahić koja je istakla vezanost historije Univerziteta sa historijom grada. Izrazila je zahvalnost osnivačima Univerziteta, ali i svim bivšim rektorima, nastavnicima, saradnicima, studentima, akademskom, administrativnom i tehničkom osoblju, resornom ministrastvu, vlastima, medijima.

Naglasila je da Univerzitet u Tuzli ima „vrijednu prošlost, sadašnjost koja zavrjeđuje respekt  i svijetlu budućnost“. U tom kontekstu, podsjetila je da je Univerzitet u Tuzli izabrao i devet redovnih profesora, a da će danas predstaviti i zlatne studente, najbolje studente u svojoj generaciji na koje je, kako je kazala „Univerzitet posebno ponosan“.  

Prisutnima su se obratili i predsjednik Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine i rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr. Jusuf Duraković, potpredsjednik Rektorskog savjeta Srbije i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof.dr. Nenad Filipović koji je naglasio da i Univerzitet u Kragujevcu i Univerzitet u Tuzli postoje već 45 godina i skupa obilježavaju jubilej obrazovanja. Isti broj godina ima i Sveučilište Josip Jurja Štrosmajer ispred kojeg se obratio rektor, prof.dr. Vlado Guberac.

Svi oni su naglasili važnost razvijanja Univerziteta u Tuzli, prilagođavanja savremenom okruženju, ali i važnost insistiranja na kvalitetnom znanju i visokom obrazovanju za društvo i državu uopšte.

Nekadašnji rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Sadik Latifagić izrazio je želju da se obrati prisutnima. Tom prilkom podsjetio je na vrijeme razvoja visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

 

Univerzitet kao insitucija od posebnog značaja za Kanton i državu

Ministar za obrazovanje i nauku, prof.dr. Elvis Baraković kazao je da je značaj razvoja Univerziteta za našu budućnost i društvo „nemjerljiv“. Naglasio je važnost slijeđenja „humanističke tradicije“ Univerziteta, te kazao da će na tom putu, Univerzitet imati podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Jedan od primjera da Univerzitet u Vladi ima pouzdanog partnera jeste i „činjenica da je Skupština Tuzlanskog kantona u septembru donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona kojim je Univerzitet u Tuzli priznat kao institucija od posebnog značaja za Tuzlanski kanton“, podsjetio je ministar Baraković.

Prisutni su uživali u muzičkoj pauzi zahvaljujući Dženani Huseinagić i Dženani Šehanović Sarajlić.

 

Ponos Univerziteta: Zlatni studenti

Najsvečaniji trenutak bila je dodjela zlatnih plaketa najboljim studenticama i studentima Univerziteta u Tuzli.

Zlatne plakete dobili su:

Lamija Kolarević sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Belmina Čoloman sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerzitet u Tuzli, Sedina Hodžić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Emina Goloman sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Faruk Šehić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Grapkić Kenan sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Merima Aljić sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, Halilović Jakub sa Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i Šejla Džindo sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Prisutnim se obratila dobitnica Zlatne plakete Univerziteta u Tuzli, Šejla Džindo, studentica Žurnalistike Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Poručila je budućim kolegama da „budu spremni raditi na sebi i da će to i drugi ljudi prepoznati“.

Kazala je da „ne postoji loša država, postoje samo loši radnici“, te da „treba pokušati uložiti svoj maksimum prije odluke o odlasku iz države“.

Rektorica je uručila priznanja za devet profesora koji su u protekloj godini stekli zvanje redovnih profesora. Riječ je o profesorima/cama: prof. dr. Zamir Mrkonjić, prof. dr.Indira Buljubašić, prof. dr. Edin Osmanbegović, prof. dr. Ermina Mustafić, prof. dr. Adnan Hodžić, prof. dr. Zahid Bašić, prof. dr. Jasmina Husanović Pehar, prof. dr. Selma Novalija Islambegović i prof. dr. Kenan Mandžić.

 

Posebna priznanja dobili su i profesori izabrani u počasno zvanje profesora emeritusa: prof.dr. Enver Halilović, prof.dr. Izet Žigić, prof.dr Admedina Savković i prof.dr. Sejfudin Vrabac. U ime profesora emeritusa prisutnima se obratio profesor doktor Enver Halilović.  

 

Svečanom akademijom obilježena 45. godišnjica Univerziteta u Tuzli