UNIVERZITETI KAO STUBOVI BOSNE I HERCEGOVINE

 

Dana 29.10.2021. godine u prostorijama Univerziteta u Tuzli Rektorica prof. dr. sci. Nermina Hadžigrahić sa saradnicima ugostila je organizatore Javne tribine „Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine“.

 

O trenutnoj društveno političkoj situaciji u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina kao i o aktivnostima koje se planiraju poduzeti govorili su prof.dr. Kasim Trnka, predsjedavajući Savjeta za ustavno-pravna i politička pitanja VKBI, Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH i prof.dr. Ivo Komšić – Hrvatsko narodno vijeće BiH, Miro Lazović predsjednik Foruma parlamentaraca BIH 1990, mr.sc. Emir Zlatar generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Zoran Jovanović, predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost BiH.

 

Prilikom susreta razgovarano je o tome kako i na koji način Univerziteti u Bosni i Hercegovini mogu dati svoj doprinos koji se odnosi na izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Univerziteti kao generatori razvoja sa velikim brojem mladih ljudi mogu učiniti mnogo toga kako bi se građanstvo probudilo iz letargije u kojoj se nalazi rečeno je danas.

 

Rektorica se gostima zahvalila na njihovom društvenom angažmanu, a da već prvi korak koju će Univerzitet u Tuzli poduzeti je organizacija javne tribine na tu temu povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Univerziteti kao stubovi Bosne i Hercegovine