XV MEĐUNARODNI SIMPOZIJ „SPORT I ZDRAVLJE“

UNIVERZIITET U TUZLI - XV MEĐUNARODNI SIMPOZIJ „SPORT I ZDRAVLJE“

 

Fakultet za tjelesni odgoj i sport je 01. i 02.12.2022. g. održao XV Simpozij „Sport i zdravlje“. Sve značajne aktivnosti Fakulteta u akademskoj 2022./2023. godini pa i održavanje Simpozija posvećene su obilježavanju jubileja: 20 godina rada Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Organizirana institucionalna edukacija u fizičkoj kulturi počela prije 60 godina u okviru više pedagoške škole, kasnije pedagoške akademije i odsjeka Fizička kultura na Filozofskom fakultetu. Kroz vrijeme su se obrazovni programi transformirali sa dvogodišnjeg na trogodišnje i četvorogodišnje studijske programe, a na kraju je Odsjek za fizičku kulturu na Filozofskom fakultetu prerastao u samostalnu organizacijsku jedinicu Univerziteta, Fakultet za tjelesni odgoj i sport.

 

Rad Fakulteta za tjelesni odgoj i sport ispred Vlade Tuzlanskog kantona pozdravila je ministrica za kulturu, sport i mlade Ivana Mijatović i najavila podršku najavljenim projektima fakulteta u narednom periodu i jačanje veze između ministarstva i fakulteta.


U svečanom dijelu programa Simpozija, Odlukom naučno – nastavnog vijeća fakulteta dekan fakulteta prof. dr. Vlatko Šeparović dodijelio je Povelje za doprinos razvoju fakulteta prvom dekanu prof. dr. Ferhatu Nožinoviću kao i drugom dekanu prof. Branimiru Mikiću, a Priznanja umirovljenim nastavnicima fakulteta.

 

Program Simpozija je bio usmjeren ka razvoju karijera u fizičkoj kulturi, pa su brojni prisutni koji su u dva dana održavanja programa ispunili prostor amfiteatra fakulteta, imali priliku čuti iskustva od dokazanih i uspješnih kolega: prof. dr. Marijana Mladenović, Robert Seligman sportki trener, mr. sci. Marino Bašić, dr. sci. Almir Maljević, mr. sci. Adnan Maljević i prof. dr. Vesna Bratovčić.

 

Dr. sci. Almir Maljević i tema: „5 pravila za poslovnui uspjeh nakon diplomiranja“
Pored prisustva predavanjima u amfitetaru, fakultet je omogućio pristup programu Simpozija i putem interneta, tako da je dvijestotine i pedeset zainteresiranih imalo priliku čuti iskustva vrhunskih stručnjaka. U toku samog Simpozija, a i neporedno nakon njegovog završetka, stigle su brojne čestitke organizatoru na učinjenom, što je menadžmentu fakulteta i svim zaposlenim veliki podstrek da krene ka novim projektima. Jedan od značajnih uspjeha organizatora je proširena mreža komunikacije, ostvareni novi kontakti iz kojih će se u narednom periodu kreirati čitav niz inicijativa, programa i zajedničkih projekata.

 

Potaknuti pozitivnim kritikama najavljuemo naredne aktivnosti Fakulteta za tjelesni odgoj i sport: „Dan Mirze Delibašića“ u januaru 2023. g. kao i program „FTOSport“ (ljetni semestar).

 

XV međunarodni Simpozij „Sport i zdravlje“