Obezbijeđen pristup Mathematical Reviews jednoj od najstarijih naučnih baza na svijetu

UNIVERZITET U TUZLI
Univerzitetska biblioteka
17. 4. 2017. godine                   
Obavještavamo naučno-nastavno osoblje i studente Univerziteta u Tuzli da od danas mogu pristupiti jednoj od najstarijih naučnih baza na svijetu, Mathematical Reviews. Pristup je moguć preko stranice Američkog matematičkog društva 
http://www.ams.org/mathscinet/index.html
.

Pristup je obezbijeđen sredstvima dobijenim u okviru projekta Prirodno-matematičkog fakulteta “Pristup MDC konzorcijumu MathSciNet” koji je podržan u okviru programa 3 Internog poziva Univerziteta u Tuzli za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti nauke od značaja za Federaciju BiH u 2016. godini pod nazivom “Podrška radu biblioteka Univerziteta u Tuzli i njihovo uključivanje u bibliotečko-informacioni sistem”. Vrijednost pristupa ovoj bazi iznosi $13.243,00 a Univerzitet u Tuzli je zalaganjem naših zaposlenika, a članova Američkog matematičkog društva dobio popust od čak 95%! Lijepo je stoga vidjeti u gornjem desnom uglu priloženog ekrana “University of Tuzla”.

Mathematical Reviews je žurnal i online bibliografska baza podataka koju objavljuje American Mathematical Society (http://www.ams.org/). Baza sadrži kratke sinopsise i evaluacije mnogih članaka iz matematike, statistike, fizike i teorijske računarske nauke. Časopis je osnovao Otto E. Neugebauer 1940. godine kao alternativu njemačkom časopisu Zentralblatt für Mathematik koji je također osnovao Neugebauer deceniju prije, ali koja je pod nacističkom vlašću izbacila radove židovskih naučnika. Cilj nove publikacije je bio da da preglede svake matematičke naučne publikacije. Autori i recenzenti su volonteri, obično izabrani od urednika da budu u užoj naučnoj oblasti članka. Nekoliko naših zaposlenika su recenzenti ove baze.

Od 1980. godine sadržaj Mathematical Reviewsa su od 1940. godine integrisani u elektroničku pretraživu bazu podataka, te su postepeno postali sastavni dio MathSciNet-a (http://www.ams.org/mathscinet/), koji sada pored recenzija sadrži i informacije o citiranju članaka.
Mathematical Reviews i MathScinet postali su esencijalan alat za istraživače iz oblasti matematičkih nauka.

MathSciNet sadrži informacije o oko 3 miliona naučnih radova iz 3.000 matematičkih časopisa od 250 izdavača od koji su mnogi abstraktovani “od korica do korica” (http://www.ams.org/dmr/JournalList.html). Dodatno, recenzije i bibliografske informacije za odabrane članke iz inženjerstva, računarstva i drugih primjenjeh časopisa su također abstraktovani u MathSciNetu. Svake se godine doda preko 80.000 recenzija, napisanih od eksperata širom svijeta.