Otvoren pristup za Elsevier baze podataka (Scopus i Science Direct)

UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA
Tuzla, 07.05.2015. godine


          
 

Obavještavamo uposlenike i studente da je, u saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH u Sarajevu, za potrebe istraživanja obezbijeđen pristup bazama podataka iz grupe Elsevier. Elsevier je vodeći svjetski servis za pružanje informacija neophodnih različitim naučnim oblastima i okuplja online bibliografske, citatne i baze indeksiranih časopisa sa tekstovima u full formatu. Poznatije baze iz ove grupe su ScienceDirect, Scopus, Elsevier Research Intelligence and ClinicalKey. Istraživačima Univerziteta u Tuzli omogućen je pristup za baze Scopus i Science Direct.

 
SCOPUS
www.scopus.com

 

 

Scopus je velika svjetska baza podataka o naučnim radovima. To je bibliografsko-bibliometrijska baza podataka sa više od 50 miliona zapisa i obuhvata više od 21.000 časopisa koje publiciraju 5.000 izdavača širom svijeta. Značaj ovog obima bibliografskih zapisa ogleda se i u distribuciji: 29 miliona zapisa se odnosi na članke publicirane od 1995. do danas, a 21 milion članaka na period 1823–1996. Pristup je obezbijeđen putem IP raspona tako da korisnicima nisu potrebni pristupni podaci. Dovoljno je da su tokom pretraživanja u krugu univerzitetske internetske mreže.

 


        


ScienceDirect
www.sciencedirect.com

 

 

 

SLIKOVNA UPUTA za pristup Science Direct bazi


Elektronska baza podataka koja obuhvata preko 8.000.000 u punom tekstu iz skoro svih naučnih oblasti – period 1997 – 2007. Sadrži oko 3000 časopisa od kojih su preko 2000 peer-reviewed časopisi. Fakulteti Univerziteta u Tuzli imaju pristup naučnim časopisima u punom tekstu. Baza raspolaže člancima iz različitih naučnih oblasti. Pristup je obezbijeđen putem IP raspona tako da korisnicima nisu potrebni pristupni podaci. Dovoljno je da ste tokom pretraživanja u krugu univerzitetske internetske mreže.