28. LJETNI UNIVERZITET TUZLA 2023

28. Ljetni univerziteta Tuzla - LJUT 2023

 

Dana 1.6.2023. godine održana je press konferencija povodom održavanja već tradicionalne manifestacije Univerziteta u Tuzli, a riječ je o 28. Ljetnom Univerzitetu Tuzla – LJUT 2023 koji nosi naziv “Obrazovanje za održivi razvoj”. Ove godine Ljetni univerzitet će se održati od 01. juna do 30. juna.

Ljetni Univerzitet Tuzla je dugogodišnja tradicija koja okuplja studente, profesore i stručnjake iz različitih oblasti radi stvaranja inspirativnog i kreativnog okruženja za učenje i razmjenu znanja. Ove godine, fokusiramo se na temu “Obrazovanje za održivi razvoj”, koja je od izuzetne važnosti u današnjem svijetu. Ceremonijalno otvaranje  LJUT –a 2023 održat će se 7.6.2023. godine.

Obrazovanje za održivi razvoj ima za cilj razvijanje svijesti o ekološkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, kako bi se osiguralo da naši studenti budu dobro pripremljeni za suočavanje s izazovima koje donosi budućnost. Kroz raznolike kurseve, radionice i predavanja, Ljetni Univerzitet Tuzla pružit će polaznicima mogućnost da prodube svoje znanje o održivom razvoju, ali i da razviju praktične vještine potrebne za rješavanje složenih problema koji nas okružuju.Tokom ovogodišnjeg LJUT-a, učesnici će imati priliku da se upoznaju s najnovijim istraživanjima i trendovima iz oblasti održivog razvoja. Na rasporedu su predavanja vodećih stručnjaka iz različitih disciplina, panel diskusije, interaktivne radionice i terenske posjete koje će omogućiti polaznicima da se upuste u stvarne primjere održivih inicijativa, kazala je prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju prof. dr. Vesna Bratovčić.

Univerzitet će ugostiti renomirane međunarodne stručnjake koji će podijeliti svoja iskustva i znanje sa studentima i učesnicima. Njihovo prisustvo će obogatiti program i pružiti inspiraciju za dalje istraživanje i angažman u oblasti održivog razvoja. Ljetni Univerzitet Tuzla ne samo da nudi edukaciju, već stvara i platformu za međunarodnu razmjenu ideja i umrežavanje. Ovaj događaj će omogućiti sudionicima da se povežu s istomišljenicima, uspostave nova partnerstva i otvore vrata za buduću saradnju.

Očekujemo da će ovogodišnji LJUT biti ne samo informativan, već i inspirativan za sve učesnike gdje će se steći nova znanja, stvoriti trajne veze i biti motivisani da postanu aktivni akteri u izgradnji održivog i prosperitetnog društva.

Ured za međunarodnu i
međuuniverzitetsku saradnju
Tuzla, 02.06.2023. god.

28. LJETNI UNIVERZITET TUZLA 2023