Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli obilježio „Međunarodni dan tjelesne aktivnosti – Dan kretanja za zdravlje“

Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli obilježio „Međunarodni dan tjelesne aktivnosti – Dan kretanja za zdravlje“

Svjetska zdravstvena organizacija, kao koordinirajuće tijelo međunarodnog javnog zdravstva, promiče zdrave stilove života i navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao jednu od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja. U tu svrhu je 2003. godine i pokrenuta inicijativa da se 10. maja provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost.

Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli je prigodnim programima obilježio Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, odnosno Dan kretanja za zdravlje (Move for Health Day), s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti i koristima redovite tjelesne aktivnosti pri očuvanju i unaprjeđenju zdravlja.

Posebni dio programa posvećen je najmlađoj populaciji pa su gosti Fakulteta bila djeca iz J.U. Naše dijete i obdaništa „Bambi“ kojima su prodekani fakulteta, profesori Muris Đug i Edin Užičanin osmislili, a studenti II godine Fakulteta realizirali interesantan program tjelesne aktivnosti primjeren ovom uzrastu. Preporuka je da bi djeca i adolescenti (od 5 – 17 godina) trebali svakodnevno sudjelovati u tjelesnim aktivnostima, umjerenog do visokog intenziteta, minimalno 60 minuta dnevno.

Pored ovog programa, studenti su u toku dana realizirali praktične prikaze iz nogometa, odbojke, stolnog tenisa, a u poslijepodnevnim terminima u sportrskoj dvorani Fakulteta realizirani su programi košarkaške igraonice, trening karatea te rekreativnog aerobik programa za žensku populaciju. Na kraju dana i realiziranog programa upućujemo poziv svim dobnim skupinama da smanje svoje „sjedilačko“ vrijeme i u svoj život uključe više tjelesne aktivnosti te učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja.