Fulbright Visiting Scholar Program za akademsku 2025/2026. godinu

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je poziva za prorgram Fulbright visiting scholar (program stipendiranja boravka gostujućih naučnika) za akademsku 2025/2026. godinu.

Program pruža podršku za izvođenje naprednih istraživanja na post-doktorskom nivou u Sjedinjenim Američkim Državama, kroz proces učenja u punom radnom vremenu na univerzitetskom nivou ili kroz kombinaciju istraživanja i učenja. Grantovi se dodjeljuju na period od tri mjeseca do pune akademske godine (od osam do deset mjeseci).

Kandidati iz Bosne i Hercegovine se mogu prijaviti za jednu od sljedećih kategorija grantova: istraživanje, predavanje ili kombinirano predavanje/istraživanje, uz naposmenu da istraživačke aktivnosti ne smiju uključivati direktan kontakt kliničkih pacijenata.

Rok za dostavljanje prijava je 31.10.2024. do 2359h po lokalnom vremenu preko stranice: https://apply.iie.org/fvsp2025

Više informacija o programu zainteresirani kandidati iz Bosne i Hercegovine mogu pronaći na stranici: https://fulbrightscholars.org/non-us-scholars/fulbright-visiting-scholar-program

Za dodatna pitanja zainteresirani kandidati mogu se obratiti Koordinatoru za razmjenu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu na e-mail: bhexc@state.gov uz obavezan naziv predmeta (Subject) u e-mail poruci „2025-2026 Fulbright Visiting Scholar Program“.

 

 

URED ZA NIR