Na BHRT-u predstavljena radio drama „Lejlin put“ studentica iz Tuzle i Sarajeva

Aleksandra Đukić

 

Prva radio drama studentice Žurnalistke u Tuzli na državnom radiju

Na BHRT-u predstavljena radio drama „Lejlin put“ studentica iz Tuzle i Sarajeva

 

 

Studentica odjseka Žurnalistika Filozofskog fakulteta Aleksandra Đukić i njena kolegica, studentica Aiša Avdić iz Sarajeva, su kao polaznice internacionalnog programa „Sarajevo Fellowship“ nevladine organizacije Humanity in Action kreirale radio dramu o ženama migrantkinjama u Bosni i Hercegovini.

 

Studentice su prepoznale „nevidljivost“ žena migrantkinja u javnom prostoru, te su željele ukazati na proleme s kojima se jedna žena migrantkinja svakodnevno suočava na svome putu.

 

Aiša Avdić i Aleksandra Đukić su odlučile da kroz umjetnost zvuka slušateljima približe dramu migrantkinje Lejle čiji lik je izmišljen ali je baziran na istinitim događajima.

 

Dina Mušanović i Benjamin Bajramović su mladi glumci Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu sa kojima su Aiša i Aleksandra kreirale lik migrantkinje Lejle koja je došla na razgovor za azil. Sam razgovor između Lejle i službenika je težak i u nekim trenucima emotivan, a tišina jedne kancelarije stvara osjećaj da se svako od nas može naći u takvoj situaciji.

 

Produkciju radio drame “Lejlin put” potpisuje Dramski i dokumentarni program BH radija, a ton majstor je Dženita Fakić, reditelj je Mirza Skenderagić, pod uredničkom palicom Miralema Ovčine.

 

Premijerno je ova radio drama izvedena na BH radiju 25. septembra 2022. godine.

 

Univerzitet u Tuzli s ponosom vas poziva da poslušate radio dramu u čijem kreiranju je učestvovala studentica našeg Univerziteta, odsjek Žurnalistika Filozofskog fakulteta, Aleksandra Đukić.

 

U prilogu koji su kreirali studentice i student IV godine Žurnalistike u Tuzli, možete pogledati razgovor sa Aleksandrom Đukić.

 

Amela Delić Aščić