Najavljena predstava “Tri riječi”: Premijera 20. aprila u BKC Tuzla

 

Monodrama sa dva lica pod nazivom “Tri riječi”, premijerno će biti odigrana na kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli 20. aprila 2024. godine, najavljeno je na održanoj press konferenciji 8. aprila koju su organizovali koproducenti predstave Centar za sport, kulturu i umjetnost Univerziteta u Tuzl, Bosanski kulturni centar TK  i Udruženje Eminent.

Predstava je nastala  po motivima dvije pripovijetke Antona Pavloviča Čehova: “Šala” i  “Dama s psićem”, a na scenu je donose Damir Mahmutović, magistar umjetnosti, glumac i Elvis Sivčević, magistar klasične gitare.

Kako su danas istakli glavni protagonisti predstave, kroz dramaturšku obradu dvije pripovijetke u fokusu predstave je ljubav za kojom se pripovjedač naizmjenično i nostalgično vraća u prošlost, od one iz dalekog djetinjstva, pa do one bliže iz zrelije životne dobi.

-Prof.dr. Vesna Bratovčić, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Tuzli istakla je zadovoljstvo što je Univerzitet preko svog Centra  za sport, kulturu i umjetnost dio ovog projekta, uz napomenu da Univerzitet u Tuzli sa svojim resursima treba biti neizostavni dio sličnih projekata i u budućnosti.

-Predstava je nastala sasvim spontano. Dvije pripovjetke su dramaturški spojene, obje govore o ljubavi i neiskazanim riječima, o tri riječi „Ja te volim“ što je i naziv predstave. Poruka koju šaljemo je da svima onima koje volimo, a nismo im to do sada rekli, da im to nakon ove predstave i kažemo – istakao je Damir Mahmutović koji pored igranja u predsatvi potpisuje režiju i dramturgiju, te sa Elvisom Sivčevićem i odabir muzike.

-Moram istaći da sam uživao u radu na predstavi. Ovaj projekt mi je poseban izazov, jer je zahtjevan, posebno što u ovom obliku nije izveden u Bosni i Hercegovini. Važno je istaći da smo kao umjetnici, na način svojsten onim čime se bavimo, ovom predstavom pokušali skrenuti pažnju na aktuelni trenutak u svijetu u kojem dominira mržnja i razaranje, pokušavajući porukom predstave dati putokaze da može i drugačije – istakao je Elvis Sivčević.

-BKC je zahvaljujući našoj platofrmi o saradnji sa umjetnicima različitih profila već mjesecima jedna velika umjetnička laboratorija koja okuplja kreativce, koji koristeći naše prostorne, tehničke i ljudske resurse imaju mogućnost da zajedno sa nama stvaraju nove projekte. Jedan od njih je predstava „Tri riječi“ koju iznose umjetnici sa kojima smo već sarađivali, a ovaj projekat je nastavak dobre saradnje i temelj za vjerujemo nove projekte – rekao je Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju u JU BKC TK.

Predstava “Tri riječi” će premijerno biti izvedena u subotu 20. aprila u 19.30 na kamernoj sceni BKC TK. Broj mjesta za primijeru je ograničen na 100 posjetitelja, a besplatnu pozivnicu je moguće rezervisati  na broj telefona 061 738 580, svaki radni dan od 8.00 do 16.00 sati.