UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 19.02.2025. godine
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Ajsa Amidžić, magistar farmacije će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Znanje, stavovi i učestalosti primjene dodataka prehrani na bazi kolagena u populaciji odraslih žena“ na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 22.02.2025. godine u 12:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- Dr. sci. Midhat Jašić, profesor emeritus
uža naučna oblast “Nutricionizam”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,predsjednik
- Dr. sci. Esmeralda Dautović, docent
uža naučna oblast “Biohemija”
Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli,član
- Dr. sci. Nahida Srabović, vanredni profesor
uža naučna oblast “Biohemija”
Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli,član.
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
REZIME RADA
Kolagen je ključni protein u ljudskom tijelu, od suštinske važnosti za očuvanje strukturalnog integriteta kože, zglobova, kostiju i drugih vezivnih tkiva. Kao dodatak prehrani, kolagen sve više privlači pažnju zbog svoje sposobnosti da unaprijedi zdravlje kože, smanji bolove u zglobovima i poveća gustinu kostiju, što ga čini popularnim rješenjem za mnoge zdravstvene i estetske potrebe.
Ovaj rad istražuje znanje, stavove i učestalost korištenja dodataka prehrani na bazi kolagena među odraslim ženama. Teorijski dio rada obuhvata opsežnu analizu strukture, biosinteze i uloge različitih tipova kolagena, s naglaskom na efekte oralno konzumiranih kolagenskih peptida. Empirijski dio istraživanja temelji se na anketi sprovedenoj među odraslim ženama, fokusirajući se na njihovo razumijevanje koristi, nuspojava i načina korištenja ovih dodataka.
Rezultati pokazuju visok nivo interesa i rastuću popularnost dodataka prehrani na bazi kolagena, posebno kod žena srednje i starije dobi, koje ih najčešće koriste za poboljšanje elastičnosti kože, hidrataciju, smanjenje bora, te ublažavanje problema sa zglobovima i kostima. Iako je većina ispitanica pokazala osnovno znanje o dodacima, istraživanje je ukazalo na nedostatke u razumijevanju naučnih aspekata, pravilnog doziranja i mogućih interakcija s drugim suplementima. Ovo otvara prostor za dodatnu edukaciju i informisanje korisnika.
Ključne riječi: kolagen, kolageni peptidi, dodaci prehrani