OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Arnel Salkić, bachelor specijalne edukacije i rehabilitacije

UNIVERZITET U TUZLI
EDUKACIJSKO-REHABILITACIJSKI FAKULTET
Tuzla, 16.10.2024. godine

 

Arnel Salkić, bachelor specijalne edukacije i rehabilitacije javno će braniti završni magistarski rad pod nazivom „Kvaliteta radnog života specijalnih edukatora i rehabilitatora/defektologa u FBiH“ dana 01.11.2024. godine u 14.30 sati u Sali Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pred Komisijom u sastavu:

 

  1. Dr. sci. Edina Kuduzović, vanredni profesor – uža naučna oblast “Specijalna edukacija i rehabilitacija”, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli; predsjednik,
  2. Dr. sci. Edina Šarić, redovni profesor- uža naučna oblast “Specijalna edukacija i rehabilitacija”, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli; član.
  3. Dr. sci. Senad Mehmedinović, vanredni profesor- uža naučna oblast “Specijalna edukacija i rehabilitacija“ , Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli; član.

Za zamjenika članova komisije imenovana je dr. sci. Vesna Bratovčić, vanredni profesor za užu naučnu oblast „Specijalna edukacija i rehabilitacija“ na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Pristup javnosti je  slobodan. Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu fakulteta svakim radnim danom od 08,00 – 16,00 sati.

 

REZIME RADA

 

Kvaliteta života je pojam sa kojim se često susrećemo. Brojni istraživači su svoju pažnju

usmjerili na ispitivanje različitih domena kvalitete života i faktora koji utiču na istu. U ovom radu se pored kvalitete života pominje i pojam kvalitete radnog života budući da je čovjek društveno biće i da živi od svog rada koji predstavlja i jedno od osnovnih ljudskih prava. Glavni cilj ovog rada bio je ispitati kvalitetu radnog života specijalnih edukatora i rehabilitatora zaposlenih na području Federacije Bosne i Hercegovine (u tekstu FBiH). Uzorak je obuhvatio N=86 ispitanika zaposlenih u ustanovama koje se finansiraju iz budžeta Kantona/FBiH i ustanovama koje se finansiraju iz drugih fondova i vlastitih sredstava. Pored toga cilj je bio još da se utvrdi da li postoji povezanost između kvalitete radnog života specijalnih edukatora i rehabilitatora zaposlenih na području FBiH i visine mjesečnih primanja, dužine radnog staža i trajanja radnog vremena. Rezultati su pokazali da postoji statistički značajna razlika između specijalnih edukatora i rehabilitatora zaposlenih u ustanovama finansiranim iz budžeta i ustanovama koje se finansiraju iz vlastitih sredstava. Rezultati su dalje pokazali da postoji statistički značajna povezanosti između kvalitete radnog života specijalnih edukatora i rehabilitatora i visine mjesečnih primanja dok su rezultati dalje pokazali da ne postoji statistički značajna povezanost između kvalitete radnog života specijalnih edukatora i rehabilitatora i dužine radnog staža i trajanja radnog vremena. Rezultati ovog istraživanja obogatiće spoznaje o edukacijsko-rehabilitacijskim stručnjacima prije svega specijalnim edukatorima i rehabilitatorima, njihovoj kvaliteti života i faktorima koji mogu da utiču na nju.

Ključne riječi: kvaliteta radnog života, specijalni edukatori i rehabilitatori, radno iskustvo, plata, radno vrijeme