UNIVERZITET U TUZLI
PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET
Tuzla, 13.09.2024. godina
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Sekretarijat Univerziteta
O B J A V L J U J E
Goja Adžić, bachelor hemije javno će braniti završni magistarski rad, pod naslovom: „Pregled metoda hemijske analize i kontrole kvaliteta industrijskih proizvoda“ u ponedjeljak 23.09.2024. godine u Sali broj: 203 Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, sa početkom u 12 sati pred Komisijom u sastavu:
- dr sc. Almir Šestan, vanredni profesor, predsjednik
Uža naučna oblast: Opšta i neorganska hemija
Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli - dr sc. Nadira Ibrišimović Mehmedinović, redovni profesor, mentor i član
Uža naučna oblast: Opšta i neorganska hemija
Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli - dr sc. Aldina Kesić, redovni profesor, član
Uža naučna oblast: Opšta i neorganska hemija
Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli
Za zamjenika jednog od članova Komisije imenuje se dr.sci. Benjamin Ćatović, vanredni profesor za užu naučnu oblast „Opšta i neorganska hemija“ Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
Pristup javnosti je slobodan.
Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.
Rezime završnog rada II ciklusa studija po nazivom: Pregled metoda hemijske analize i kontrole kvaliteta industrijskih proizvoda
Proizvodnja predstavlja složen proces koji uključuje korištenje sirovina, ljudski kapital i tehnologiju kako bi se zadovoljile potrebe ljudi u skladu s potražnjom i ponudom. S obzirom na direktni uticaj hrane na zdravlje ljudi kao jedne od proizvoda prehrambene industije, posebna pažnja posvećuje se kontroli kvaliteta prehrambenih proizvoda, te pravilnoj upotrebi aditiva. Aditivi su supstance koje se ne nalaze prirodno u određenoj namirnici, već se dodaju tokom procesa prerade i proizvodnje hrane kako bi se poboljšala njezina kvaliteta. Aditivi, kao što su ftalati i parabeni, često se koriste u prehrambenoj industriji radi poboljšanja svojstava hrane, pristupačnosti i mnogih drugih pogodnosti. Ftalati su neophodni aditivi-plastifikatori. Nepravilna upotreba aditiva može imati negativne posljedice po zdravlje. Istraživanja su pokazalaprisutnost ovih tvari u različitim prehrambenim proizvodima, često i u onima koji su označeni kao „bez konzervansa“. Zato je važno istaknuti da analitičke metode poput gasne i tekućinske kromatografije u kombinaciji s masenom spektrometrijom, igraju ključnu ulogu u identifikaciji tvari u prehrambenim proizvodima. Korištenje ovih tehnika omogućuje preciznu analizu konzervansa i drugih ksenobiotika u hrani, što je od vitalnog značaja za osiguranje sigurnosti i kvalitete hrane koju konzumiramo. Pored toga ove metode koristimo i za analizu navedenih tvari u kozmetičkim proizvodima. Danas više nego ikad kozmetički proizvodi čine neizostavan dio naše svakodnevice, a zajedno sa njima dolazi i zabrinutost zbog potencijalne štetnosti određenih sastojaka. Kroz istraživanja otkriveno je da neki proizvodi sadrže više parabena i ftalata, nego što je deklarisano na ispitivanom proizvodu. Parabeni i ftalati negativno utiču na zdravlje bez obzira da li dolaze u kontakt sa organizmom putem hrane ili upotrebom kozmetičkih proizvoda što ukazuje na potrebu za strožom kontrolom kvalitete i nadzorom tokom proizvodnje kako bi se osigurala potpuna usklađenost s regulativama i naj način zaštitilo zdravlje potrošača. Cilj ovog rada je u skretanju pažnje na važnost kontrole kvaliteta hrane i kozmetičkih proizvoda, te potrebu za pojačanim nadzorom nad sadržajem štetnih tvari u prehrambenim i kozmetičkim proizvodima. Na taj način doprinosimo zaštiti zdravlja potrošača i osiguravamo visok standard kvalitete u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.