OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Lejla Goletić, bachelor tjelesnog odgoja i sporta

 UNIVERZITET U TUZLI
FAKULTET ZA TJELESNI ODGOJ I SPORT
Tuzla, 09.10.2024. godine

 

Lejla Goletić, bachelor tjelesnog odgoja i sporta javno će braniti završni magistarski rad pod nazivom: Razlike u funkcionalnom pokretu mladih sportašica u odnosu na izabrani sport” dana 25.10.2024. godine u 14.00 sati u amfiteatru Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, pred Komisijom u sastavu:

 

  1. Dr. sci. Džemal Huremović, redovni profesoruža naučna oblast “Bazične i primijenjene kineziološke discipline”, Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli; predsjednik,
  2. Dr. sci. Sanjin Hodžić, docent- uža naučna oblast “Bazične i primijenjene kineziološke discipline”, Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli; član.
  3. Dr. sci. Almir Atiković, redovni profesor- uža naučna oblast “Bazične i primijenjene kineziološke discipline“ , Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli; član.

 

Za zamjenika članova komisije imenovana je dr. sci. Jasmin Bilalić, docent za užu naučnu oblast „Teoretsko-metodičke osnove sporta“ na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Pristup javnosti je  slobodan. Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu fakulteta svakim radnim danom od 08,00 – 16,00 sati.

 

REZIME RADA

 

 Istraživanje je sprovedeno nau zorku 60 ispitanica djevojčice uzrasta 9 – 12 godina, podijeljenih u tri grupe po 20 ispitanica iz sportskih grana: karatea, sportske gimnastike i plivanja koje su aktivne u trenažnom procesu. Predmet ovog rada predstavlja procjena nivoa funkcionalnog pokreta mladih sportašica uzrasta 9 – 12 godina. Problem ovog istraživanja se ogleda u utvrđivanju postojanja razlika u funkcionalnom pokretu između mladih sportašica koje su uključene u različite sportske aktivnosti. Procjena funkcionalnog pokreta kod mladih sportašica izvršena je primjenom sedam varijabli  FMS testova.. Cilj ovog istraživanja je bio analizirati nivo funkcionalnog pokreta i identifikacija nedostataka, kao što su asimetrije u obimu i kvaliteti pokreta, kao i u prepoznavanju razlika između različitih grupa mladih sportašica.  Za utvrđivanje razlika između grupa korištena ANOVA testa. Rezultatima dobijenim analizom varijanse za varijablu aktivno podizanje noge (ASLR) i rotacijska stabilnost (ROT) može se zaključiti da postoji statistički značajna razlika u dinamičkoj stabilnosti u ovim pojedinačnim FMS testovima u odnosu na sportsku orijentaciju.

 

 

Ključne riječi: sportašice, karatiskinje, plivačice, gimnastičarke, funkcionalni pokret, FMS, ANOVA.