UNIVERZITET U TUZLI
TEHNOLOŠKI FAKULTET
Tuzla, 11.09.2024. godine
Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Tehnološki fakultet
OBJAVLJUJE
Samra Karić, dipl.ing.tehnologije će javno braniti završni magistarski rad na II ciklusu studija pod naslovom: „Procjena unosa omega-3 esencijalnih masnih kiselina u ishrani kod populacije srednje životne dobi na području Tuzlanskog kantona“ na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 28.09.2024. godine u 12:00 sati, pred Komisijom u sastavu:
- Dr.sci. Milica Vilušić, redovni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik - Dr.sci. Tijana Brčina, vanredni profesor
uža naučna oblast “Prehrambena tehnologija”
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,član - Dr.sci. Elvira Konjić, vanredni profesor
nastavni predmet Hirurgija
Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli,član.
Pristup javnosti je slobodan.
Završni magistarski rad može se pogledati u Sekretarijatu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.
REZIME RADA
Omega-3 masne kiseline su posebna skupina nezasićenih masnih kiselina. Imaju zaštitnu ulogu u prevenciji i liječenju bolesti srca i krvnih žila, povišenog krvnog tlaka, nekih upalnih i imunih poremećaja, poput reumatidnog artritisa i psorijaze, a doprinose i smanjenju triglicerida u krvi.
Omega-3 masne kiseline su esencijalne, što znači da ih ljudski organizam ne može proizvesti i zato se moraju unijeti ishranom ili putem suplemenata.
Najbolji izvori esencijalnih masnih kiselina su masna riba, divlji losos i srdela, te ostale vrste riba poput skuše, pastrve, tune, kamenica, jastoga, škampi, lignje, plodovi mora i morske alge, zatim ulja: laneno ulje, repičino ulje, ulje konoplje, orahovo ulje, chia ulje i ulje makadamije. Od orašastih plodova, sjemenki i jezgre omega-3 esencijalnim masnim kiselinama bogate su: sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, sjemenke lana, sjemenke konoplje, sjemenke čilija, jezgra oraha, chia sjemenke i orasi makadamije. Mahunarke bogate omega-3 esencijalnim masnim kiselinama su: crveni grah, slanutak, soja i zeleni mungo grah, od svježeg povrća to su: špinat, kelj, cvjetača, klice, maslačak, rukola i matilovac.
Cilj rada bio je procjeniti unos omega-3 esencijalnih masnih kiselina kroz ishranu i dodataka prehrani i njihovom znanju o namirnicima bogatim omega-3 masnim kiselinama kroz svakodnevnu konzumaciju kod populacije srednje životne dobi na području Tuzlanskog kantona u posljednih 6 mjeseci primjenom anonimnog anketnog upitnika.
Istraživanje je obuhvatilo 303 ispitanika oba spola srednje životne dobi od 25 do 55 godina. Upitnik je obuhvatao pitanja o učestalosti i prehrambenim navikama ispitanika tokom posljednjih 6 mjeseci. Podaci su prikupljeni preko google forms ankete i obrađeni su u programu MS Office 2016. Rezultati ukazuju na slabu zastupljenost ribe u ishrani, samo 15% ispitanika konzumira ribu ili plodove mora prema preporukama Svjetske zdravstvene organzacije dva puta sedmično. Slična je situacija i sa ostalim namirnicama koje su bogat izvor omega-3 masnim kiselinama, a povećan unos omega-3 masnih kiselina putem suplemenata.
Ključne riječi: omega-3 masne kiseline, riba, dodaci prehrani, populacija srednje životne dobi