OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Sejdina Goletić, bachelor  inžinjer elektrotehnike

UNIVERZITET U TUZLI
FAKULTET ELEKTROTEHNIKE
Franjevačka br.2
          Tuzla

 

O B J A V L J U J E

 

Sejdina Goletić, bachelor  inžinjer elektrotehnike, javno će braniti  završni magistarski rad pod naslovom: „Tehnički i ekonomski efekti priključenja fotonaponske elektrane Đurđevik“, dana 06.11.2024. godine u 11,00 sati  na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli-Stelekt,  pred Komisijom u sastavu:

  1. Dr. sci.  Suad Halilčević, redovni profesor-predsjednik
    Uža  naučna oblast  Elektroeneregtske mreže i sistemi
    Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli
  1. Dr. sci.  Nedžmija Demirović, vanredni profesor-mentor
    Uža  naučna oblast  Elektroeneregtske mreže i sistemi
    Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli
  1. Dr. sci.  Tatjana Konjić, redovni profesor-član
    Uža naučna oblast  Elektroeneregtske mreže i sistemi
    Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli

Zamjenski član Komisije, dr.sci. Izudin Softić docent, uža naučna oblast Elektroeneregtske mreže i sistemi, Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

Pristup javnosti je slobodan.

Završni magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu fakulteta svakim radnim danom od 09,00 do 15,00 sati.

 

REZIME RADA

 

Energija Sunca, kao neiscrpan pokretač svih klimatskih i životnih ciklusa na Zemlji, može se direktno pretvoriti u električnu energiju pomoću fotonaponskih ćelija. U radu su predstavljene osnove fotonaponske tehnologije, vrste i način povezivanja fotonaponskih sistema na distributivnu mrežu, te važnost i uloga takvih sistema u elektroenergetskom sektoru.

Predmet istraživanja su tehnički i ekonomski efekti fotonaponske elektrane „Đurđevik“ na distributivnu mrežu. Distribuirana proizvodnja ima značajan uticaj na tokove snaga, naponski profil, naponsku stabilnost, zaštitu sistema i kvalitet električne energije. Ovaj uticaj se može manifestovati i kao negativan i kao pozitivan zavisno od distributivnog sistema, karakteristika distribuiranog generatora i karakteristika opterećenja. Obzirom da su određenim standardima, koji su također prikazani u radu, definisani tehnički kriteriji i uslovi priključenja fotonaponske elektrane na distributivnu mrežu i bezbjedan paralelan rad takvog proizvodnog objekta sa elektroenergetskim sistemom, izvršena je provjera zadovoljavanja pomenutih kriterija na osnovu mjerenja i analize dobivenih rezultata. Analizom rezultata mjerenja električnih veličina na niskonaponskom izvodu razmatrane solarne elektrane, pokazano je da nema negativnih uticaja na kvalitet električne energije, te da zadovoljava uslove priključenja propisane tehničkim preporukama i standardima.

Najcjelovitija analiza ulaganja u tehnologiju ili projekt zahtijeva analizu svake godine trajanja investicije, uzimajući u obzir relevantne direktne troškove, indirektne i opšte troškove, poreze i doprinose na ulaganja, uticaje na životnu sredinu. Ovaj rad daje pregled osnovnih koncepata i elemenata ekonomske i finansijske analize, pri čemu su posebno razmotreni i definisani osnovni pojmovi inženjerske ekonomije. Najvažniji ulazni parametri u bilo koju ekonomsku analizu fotonaponskog sistema su početni troškovi sistema i količina energije koju će sistem isporučivati svake godine. Da li je sistem ekonomski održiv ovisi od cijene energije koju će sistem nadomjestiti, da li postoje kreditne takse ili drugi ekonomski podsticaji i općenito način na koji će sistem biti otplaćen.

Profitabilnost sistema fotonaponske elektrane “Đurđevik” je rezimirana korištenjem softverskih alata: PVSyst i SAM. Korištenjem efektivne proizvodnje koja je dobijena simulacijom, prikazani su godišnji bilans i akumulisani bilans tokom predviđenog vijeka trajanja FN sistema. Na taj način dobijen je uvid u godišnji bilans stanja između troškova definisanih kroz instalacione i radne troškove, i prihoda u skladu sa strategijom određivanja cijena električne energije. Poređenjem dobijenih rezultata sa stvarnom proizvodnjom je prikazano koji alat daje bolje rezultate. Na osnovu ekonomske analize projekta priključenja fotonaponske elektrane “Đurđevik” na mrežu, utvrđeno je da je investicija isplativa i da se očekuje povrat ulaganja u roku od četiri do pet godina.

Ključne riječi: fotonaponski sistem, kvalitet električne energije, profitabilnost fotonaponskih sistema