OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Selma Begić

UNIVERZITET U TUZLI
FILOZOFSKI FAKULTET

 

O B A V I J E S T

 

Selma Begić, javno će braniti završni magistarski rad pod nazivom: “Digitalni i online perspektive razvoja javnog radiotelevizijskog sistema u Bosni i Hercegovini”. Javna odbrana završnog magistarskog rada obavit će se 30.09.2024. u 12:00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, pred Komisijom u sastavu:

  1. Dr.  sc. Enes Osmančević, vanredni profesor izabran za užu naučnu oblast „Komunikologija“ na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, predsjednik,
  2. Dr. sc. Mirza Mehmedović, docentizabran za užu naučnu oblast „Komunikologija“ na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, mentor i član,
  3. Dr. sc. Mirza Mahmutović, vanredni profesorizabran na užu naučnu oblast „Masovni mediji“ na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, član.

 

Rezervni član Komisije: dr. sc. Šejn Husejnefendić izabran na užu naučnu oblast “Masovni mediji” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

 

Pristup javnosti je slobodan. Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli radnim danom od 08 do 14 sati.

 

 

REZIME RADA

 

Digitalizacija javne komunikacije predstavlja jedan od glavnih komunikacijskih izazova savremenih demokratskih društava i istovremeno jedan od glavnih uslova za pristupanje tranzicijskih zemalja u euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina, kao tranzicijska zemlja koja načelno ispoljava perspektivu ka članstvu u Europskoj uniji, suočava se sa nizom reformskih izazova u oblasti digitalizacije društva, što istovremeno dovodi u pitanje i opstanak javnih emitera kao faktora političke integracije i demokratizacije političkih odnosa. Rad „Digitalne i online perspektive razvoja javnog radiotelevizijskog sistema u Bosni i Hercegovini“ se sa jedne strane bavi političkim i tehnološkim izazovima koji usporavaju proces digitalizacije javnih servisa u Bosni i Hercegovini, ali se s druge strane bavi i spremnošću ključnih aktera savremenih komunikacijskih procesa da se uključe u procese digitalizacije i primjene online platformi u odnosu javnih servisa prema savremenoj bosanskohercegovačkoj publici. Osim političkim okvirima, rad se bavi savremenim evropskim trendovima, očuvanjem nacionalne kulture i socio-ekonomskim uslovima u kojima se razvijaju odnosi između publike i javnih medija u savremenim društvima.