Obavještenje: PRILIKA ZA STUDENTE – Poziv za učešće na Humanity in Action PDVIAGMM programu (za studente)

Ured za međuuniverzitetsku saradnju
u zemlji i inostranstvu
Tuzla, 19.10.2022. godine

 

Dragi studenti,

 

Zaprimili smo obavještenje od Fondacije “Humanity in Action BiH” pod nazivom PRILIKA ZA STUDENTE – Poziv za učešće na Humanity in Action PDVIAGMM programu, a koji vam u cjelosti prenosimo u nastavku. Za sve informacije, molimo vas da se direktno obratite kontakt osobi iz ove Fondacije, Zarji Marković, koordinatorici programa, na email: z.markovic@humanityinaction.org ili na broj telefona: +387 (0) 33 218 281 | +387 (0) 61 851 164.

——————————————-

 O programu

PDVIAGMM je desetomjesečni program namijenjen studentima dodiplomskog studija iz cijele BiH, koji ima za cilj da prenese znanja o demokratskim principima i ljudskim pravima, da stimuliše kritičko razmišljanje o osjetljivim temama, te da potakne razvoj komunikacijskih i istraživačkih vještina kod učesnika.

Program se sastoji od sljedećih komponenti (pogledajte i PDF dokument):

• Devetodnevni edukacijski program (10. – 18. decembar 2022. godine) prvenstveno ima za cilj prenošenje znanja o različitim modelima demokratije, demokratskim vrijednostima, osnovnim postulatima aktivnog građanstva i demokratske političke kulture, ljudskim pravima, nacionalizmu i identitetu, te omladinskom aktivizmu. Praktična komponenta ovog dijela programa će biti usmjerena na razvoj liderskih i komunikacijskih vještina, na promovisanje upotrebe društvenih mreža u svrhu aktivizma, te na razvoj istraživačkih vještina.

• Individualno istraživanje (decembar 2022. – mart 2023. godine) će omogućiti učesnicima da istražuju pitanje od njihovog interesa, a koje se u širem smislu odnosi na postojeće prepreke koje onemogućavaju efikasno učešće mladih u njihovim zajednicama, odnosno na primjere diskriminacije ili kršenja ljudskih prava mladih. Učesnicima će biti dodijeljeni i mentori koje će moći konsultovati u procesu istraživanja.

• Trodnevni projekt menadžment trening (april 2023. godine) predstavlja priliku za prezentaciju istraživanja, ali i razvoj vještina iz oblasti projektnog i finansijskog menadžmenta. U sklopu treninga učesnici će također biti podijeljeni u 4 grupe i raditi zajedno na razvoju projektnih ideja koje će pokušati adresirati neka od pitanja identificiranih tokom faze istraživanja. Svaka grupa će na kraju ovog seminara imati osmišljen mini projekat i dobiti sredstva za njegovu implementaciju.

• Implementacija grupnih projekata (april – juni 2023. godine)
Učesnici će imati tri mjeseca da realizuju svoje mini projekte i na taj način primjene znanje i vještine koje su stekli u prethodnim fazama programa.

• Promocija rezultata grupnih projekata u medijima i impact na lokalne zajednice u kojima su implementirani (juli-august 2023. godine)

• Završna ceremonija (septembar 2023. godine) predstavljat će priliku za prezentaciju realizovanih mini projekata, ali i razvoj diskusije o pitanjima od značaja za mlade.

Sve troškove učešća za 15 studenata_tica snosi organizator. Po završetku projekta, učesnicima će biti dodijeljeni certifikati. 

Zarja Marković (she/her)

>> Program Manager | Humanity in Action BiH

Skenderija 33 | 71000 Sarajevo | Bosnia and Herzegovina

+387 (0) 33 218 281 | +387 (0) 61 851 164

humanityinaction.org | facebook | twitter | instagram I linkedin

 

Promoting knowledge, building community and initiating action to strengthen democracy, pluralism and human rights.