Održan prvi trening za članstvo Vijeća za rodnu ravnopravnost, nastavno i administrativno osoblje partnerskih univerziteta u sklopu UNIGEM projekta

Univerzitet u Tuzli - UNIGEM - trening

U periodu od 14. do 17. marta 2022. godine u hotelu Hills na Ilidži održan je prvi trening za koordinatore/ice vijeća i odbora za rodnu ravnopravnost i univerzitetsko osoblje u sklopu UNIGEM projekta, u organizaciji TPO Fondacije uz učešće 18 partnerskih univerziteta iz zemlje i regiona.

-.-.-.-.-

UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 21.03.2022. god.

 

 

U periodu od 14. do 17. marta 2022. godine u hotelu Hills na Ilidži održan je prvi trening za koordinatore/ice vijeća i odbora za rodnu ravnopravnost i univerzitetsko osoblje u sklopu UNIGEM projekta, u organizaciji TPO Fondacije uz učešće 18 partnerskih univerziteta iz zemlje i regiona. Trening, kojeg su vodile kolegice sa Sveučilišta u Rijeci, ticao se izrade i implementacije akcionih planova za rodnu ravnopravnost na univerzitetima, strukturne podrške u provedbi rodno osviještenih politika na univerzitetima, te razgovora o oblicima mizoginije i seksizma na visokoškolskim institucijama.

 

Na treningu podijeljenom u dva dijela učestvovalo je oko stotinu predstavnica i predstavnika partnerskih univerziteta. Ispred Univerziteta u Tuzku u treningu su aktivno učestvovali prof.dr. Jasmina Husanović, koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost, članice Vijeća prof.dr. Vesna Bratovčić, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, prof.dr. Dženeta Omerdić, doc.dr. Melinda Botalić, te prodekan za NIR Filozofskog fakulteta doc.dr. Gabriel Pinkas, stručna saradnice za NIR Alma Tanović i stručna saradnica za nastavu, Mirela Biberović.

 

Cjelokupnoj univerzitetskoj zajednici na Univerzitetu u Tuzli predstoji zajednički rad na implementaciji Akcionog plana za rodnu ravnopravnost (GEP) Univerziteta u Tuzli (dostupan na http://untz.ba/wp-content/uploads/2022/02/GEP_UNTZ_2022_2025_januar2022.pdf), kojeg je Senat usvojio u februaru ove godine, a koji podrazumijeva unapređenje rodne ravnopravnosti u svim oblastima djelovanja univerziteta.

 

Održan prvi trening za članstvo Vijeća za rodnu ravnopravnost, nastavno i administrativno osoblje partnerskih univerziteta u sklopu UNIGEM projekta