Održana 7. zajednička naučna konferencija u okviru Berlinskog procesa

Održana 7. zajednička naučna konferencija u okviru Berlinskog procesa

 

Sedma zajednička naučna konferencija „Berlinski proces za zemlje Zapadnog Balkana“ održana je u Tirani, Albanija, u periodu od 18. do 21. septembra 2023. godine, u ko-organizaciji njemačke Nacionalne akademije nauka Leopoldina i Akademije nauka Albanije. Na konferenciji je ispred Univerziteta u Tuzli učestvovao prof.dr.sci. Nermin Sarajlić, prorektor za naučno-istraživački rad.

Ovogodišnja naučna konferencija „Berlinski proces za zemlje Zapadnog Balkana“ okupila je glavne sudionike iz oblasti visokog obrazovanja, nauke i inovacija u Južnoistočnoj Evropi – predstavnike vodećih visokoškolskih ustanova iz zemalja Zapadnog Balkana, predstavnike nacionalnih akademija nauka i umjetnosti, kao i veliki broj istaknutih naučnika i eksperata iz regiona i EU.

Tema konferencije bila je „Partnerstvo za izvrsnost – partnerstvo za Evropu“. U skladu s navedenim, u okviru panela održanih za vrijeme trajanja konferencije, učesnici su imali priliku diskutovati o smjeru razvoja zapadnobalkanskih univerziteta, istraživanja i transfera znanja, integracije u Evropsko istraživačko područje, mobilnosti i značaju akademske dijaspore.

Generalni zaključak ovogodišnje konferencije jeste da je ulaganje u visoko obrazovanje, istraživanje i inovacije trajno ulaganje u rast i razvoj zemalja Zapadnog Balkana, kojim se može suprotstaviti odljevu mozgova i koji može biti snažan katalizator za integraciju u EU i transnacionalnu suradnju.

 

Održana 7. zajednička naučna konferencija u okviru Berlinskog procesa