Održana Akademija obrazovnih institucija

Univerzitet u Tuzli - Akademija obrazovnih institucija

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli, u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona organizovali su 28.2.2023. godine Akademiju obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona povodom obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

-.-.-.-.-

KABINET REKTORA UNIVERZITETA U TUZLI
Tuzla, 02.03.2023. godineMinistarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli, u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona organizovali su 28.2.2023. godine Akademiju obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona povodom obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Da je neophodno njegovati vrijednosti našeg društva i stvarati neke nove istaknula je rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić. „Po prvi put ove godine Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i Univerzitet u Tuzli zajedno sa Pedagoškim zavodom TK organizuju akademiju ovim povodom. To je zaista od velikog značaja za sve nas jer pokazuje koliko je bitna ta povezanost između svih aktera u procesu obrazovanja. Da je to put kojim ćemo graditi bolju budućnost za nas i našu djecu i vjerujem da će ova akademija postati tradicionalna“, kazala je rektorica Hadžigrahić.

 

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića ova akademija je „samo finalna aktivnost. „Ranije smo imali aktivnosti u samim ustanovama, u nekim mjestima smo imali defilee kroz središte tih mjesta. Veoma je važno da na simbolički način obilježimo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine kako bismo naše učenike i naše studente naučili da vole Bosnu i Hercegovinu“, naglasio je ministar Omerović.

 

Profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli dr.sci. Izet Šabotić naglasio je da sa vremenske distance od 31 godinu možemo objektivno sagledati sve okolnosti koje su prethodile tom važnom događaju. „I evo za ovih 31 godinu Bosna je nezavisna država sa ekonomskim i društvenim stanjem koje bi moglo biti bolje i nadam se da će biti bolje. Samo u jednoj suverenoj i nezavisnoj državi možemo razmišljati o budućnosti mladih generacija i budućnosti svih nas“, kazao je profesor Šabotić.

 

Pored referata o značenju Dana nezavisnosti prisutni su mogli pogledati program u kojem su sudjelovali učenici JU Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek” Tuzla, JU Osnovna muzička škola Tuzla, JU Osnovna škola „Miladije” Tuzla, te studenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

 

Ovom prilikom je otvorena izložba Muzeja istočne Bosne „1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, autora Nermina Ibrića.

 

 

Održana Akademija obrazovnih institucija