Održana panel diskusija u organizaciji 14. Dana BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini: “Research Funding – Horizon awareness and challenges“

Univerzitet u Tuzli - Održana panel diskusija u organizaciji 14. Dana BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini: “Research Funding – Horizon awareness and challenges “

 

Univerzitet u Tuzli bio je domaćin 14. Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka, u okviru kojih je u četvrtak, 01. juna 2023. godine, u Rektoratu Univerziteta u Tuzli održana panel diskusija pod nazivom “Research Funding – Horizon awareness and challenges”/Finansiranje naučnog istraživanja – svijest o Horizon projektima i njihovim izazovima“. Predavači na panelu su bili:  dr. sci. Stojan Sorčan, nacionalna kontakt tačka za program HORIZON 2020 Republike Slovenije, dr.sci. Jasminka Hasić Telalović, profesorica sa Sarajevo School of Science and Technology, Suvad Džafić, pomoćnik ministra za nauku i kulturu Ministarstva civilnih poslova, profesor Benjamin Hedžić, predstavnik Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Aida Kalender, nekadašnja voditeljica Deska Kreativna Evropa, sadašnja voditeljica centra za projekte, te prof.dr.sci. Nermin Sarajlić, prorektor za NIR Univerziteta u Tuzli. Panel diskusiju je moderirao prof.dr.sci. Vedad Pašić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Panel diskusiju otvorio je dr.sci. Sorčan sa prezentacijom o mogućnostima programa HORIZON 2020,  s posebnim fokusom na program Marie Sklodowska Curie Action, te podijelio iskustva Republike Slovenije  u učešću u ovom i drugim programima mobilnosti istraživača. U svom izlaganju, dr. sci. Sorčan je naveo najčešće izazove i načine na koje je Republika Slovenija odgovorila na njih u pogledu učešća u programu HORIZON 2020.

Profesorica Hasić Telalović govorila je o COST i Twinning programima, kao i iskustvima SSST-a u učešću u projektima odobrenim po ovim programima. Profesorica je istakla važnost jačanja saradnje i zajedničkog nastupa univerziteta iz BiH u prograsmu HORIZON 2020, te najavila obuku o pisanju projekata koju će SSST provesti u okviru Twinning projekta EDIRE, na koju su pozvani i istraživači i predstavnici relevantnih institucija.

Nakon toga, prisutnima je o učešću BiH u programu HORIZON 2020 govorio Suvad Džafić, pomoćnik ministra za nauku i kulturu Ministarstva civilnih poslova, koji je istakao da MCP BiH stoji na raspolaganju univerzitetima i drugim institucijama u pogledu podrške u informiranju o i predstavljanju mogućnosti učešća BiH u programu HORIZON 2020.

Benjamin Hedžić iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke govorio je o podršci koje ovo ministarstvo pruža u pogledu ulaganja u razvoje nauke i naučne misli u Federaciji, naglasivši da je ulaganje u nauku ulaganje u budućnost ove zemlje i neophodno za napredak društva.

Prorektor Sarajlić je istakao da Univerzitet u Tuzli ima izuzetno dobru saradnju sa univerzitetima u Republici Slovenij, posebno u području naučnoistraživačkog rada, i to zahvaljujući MCP i FMON, preko kojih se finansiraju bilateralni projekti naučno-tehnološke saradnje koje realizuju univerziteti iz ove dvije zemlje. Univerzitet u Tuzli, istakao je prorektor Sarajlić, koristi mogućnosti nekih od programa u okviru HORIZON 2020, kao što su COST i Marie Sklodowska Curie Action, ali za značajnije učešće u  programu HORIZON 2020, biće potrebna veća podrška resornih ministarstava i okruženja uopšteno.

O podršci pisanju, realizaciji i administriranju projekata govorila je Aida Kalender, nekadašnja voditeljica Deska Kreativna Evropa, koja je trenutno na čelu centra za istraživanja jednog univerziteta u Holandiji. Kalender je naglasila značaj obuke i razmjene iskustava svog osoblja, administrativnog, akademskog i učesnika iz privrede, u pogledu učešća u projektima.

Prisutnima se obratio i profesor Ismar Volić, član BHAAAS-a, koji je istakao da je dijasporska akademska zajednica na raspolaganju bh univerzitetima i želi biti dio naučnoistraživačkih procesa Bosne i Hercegovine, te pozvao sve prisutne na jačanje saradnje.

Nakon prezentacija i izlaganja panelista, prof.dr.sci. Pašić je sumirao ključna pitanja na koja akademska zajednica sa relevantnim ministarstvima treba odgovoriti kako bi se osiguralo učešće BiH u programu HORIZON 2020, a to su:  kako povećanje finansiranja nauke može uticati na društvo u BiH? Šta možemo naučiti iz dosadašnjih iskustava s finansiranjem nauke u BiH, kako iz vlastitih tako i eksternih (EU i drugih) izvora? koji je najbolji način da se osigura etička raspodjela naučnog finansiranja? kako maksimizirati uticaj javnih naučnih sredstava u društvu? koji su naučni resursi BiH i kako odrediti prioritete naučne investicije?

Zaključak prisutnih bio je da su paneli poput ovog upravo jedan od načina da se odgovori na ova pitanja i  ojača mreža potencijalnih učesnika u programu HORIZON 2020.

Ured za NIR       
 Tuzla, 16.06.2023.god.

 

Održana panel diskusija u organizaciji 14. Dana BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini: “Research Funding – Horizon awareness and challenges “