Održana Studentska konferencija „Mediji za društvo razumijevanja: Izvještavanje bez stereotipa“

Univerzitet u Tuzli - Održana Studentska konferencija „Mediji za društvo razumijevanja: Izvještavanje bez stereotipa“

 

Studenti i novinari u razgovoru o kvalitetnijem izvještavanju

 

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u petak (10.5.) je održana Studentska konferencija „Mediji za društvo razumijevanja: Izvještavanje bez stereotipa“. Organizatori događaja bili su odsjek za Žurnalistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u saradnji sa Misijom OSCE-a  u Bosni i Hercegovini.

Poznati bosanskohercegovački novinari i nekadašnji studenti odsjeka Žurnalistika u Tuzli – Azra Husarić Omerović, Šejla Džindo, Tahir Žustra i Adnan Ćebić održali su zanimljiva izlaganja za studente.

Govorili su o izazovima s kojima su se suočavali u pokušajima da na profesionalan način izvještavaju bez stereotipa o različitim marginalizovanim grupama u bh društvu.

Azra Husarić Omerović se osvrnula na izvještavanje o osobama sa poteškoćama u razvoju, te je posebno naglasila prepreke s kojima se suočava kada izvještava o ženama žrtvama ratnog silovanja.

Husarić Omerović inače je zaposlenica Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i portala Detektor.ba, te se u svom poslu uglavnom bavi istraživačkim novinartsvom. Azra je i dobitnica SEEMO nagrade za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu u kategoriji „Mladi profesionalni novinari“.

Novinarka Federalne televizije i zlatna studentica Filozofskog fakulteta u Tuzli, Šejla Džindo, govorila je o izazovima s kojima se suočava kada kao profesionalna novinarka pokušava prevazići ideološke matrice u društvu.

Tahir Žustra, novinar NOVE TV i student II ciklusa studija na Univerzitetu u Tuzli, pojasnio je na koji se način kroz profesionalno bavljenje novinarskim poslom najbolje možemo oduprijeti stereotipizacijama.

Lokalni mediji su izuzetno važni u izgradnji društva razumijevanja – o tome su se složili svi izlagači. Da je zaista tako, pokazalo je izlaganje Adnana Ćebića, novinara RTV Slon i saradnika na Filozofskom fakultetu u Tuzli na odsjeku Žurnalistika. Kroz priloge o Romima i osobama sa mentalnim ili fizičkim poteškoćama, Ćebić je pokazao kako uspješno izlazi izvan stereotipnih interpretacija ovih grupa ljudi.

Osim novinara, na Konferenciji su svoja izlaganja imali studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzi, Adi Klapić i Emina Buljubašić, studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Marko Simić i Željana Đajić, studentice Fakulteta političkih nauka u Sarajevu,  Džejla Mahmutović i Emina Sućeska, te studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Nikolina Vranjković i Ana Vučković.

 

URED ZA NIR