Održana studentska radionica u okviru Erasmus+ projekta GEAR

UNTZ LOGO naslovnica

 

U petak, 19. aprila 2024., u okviru ERASMUS+ GEAR projekta organizovana je studentska radionica posvećena pitanju rodne ravnopravnosti u Multimedijalnoj sali Gimnazije „Meše Selimović“. Radionica je okupila četiri tima sa različitih Fakulteta Univerziteta u Tuzli ujedinivši ih u zajedničkom nastojanju na rješavanju rodnih dispariteta i promovisanju inkluzivnosti.

Tokom radionice, studenti su učestvovali u nizu edukativnih sesija i diskusija fokusiranih na temu rodne ravnopravnosti. Pod vodstvom redovne profesorice dr.sc. Jasmine Husanović, te uz podršku doc. dr. Alme Šećerbegović i MA Irme Ibrišimović, studenti su se bavili ključnim temama kao što su rodni stereotipi u obrazovanju, osnaživanje studentica i strategije za podsticanje rodno-pravednog društva.

U okviru aktivnosti radionice, studenti su imali zadatak da izrade eseje o rodnoj ravnopravnosti, da artikulišu svoje perspektive i daju uvid u ovo ključno pitanje. Kroz ovu vježbu, učesnici su pokazali svoju posvećenost unapređenju rodne ravnopravnosti i zagovaranju različitosti unutar svoje akademske zajednice. Radionica je poslužila kao katalizator za smislen dijalog i saradnju među studentima u smislu dijeljenja iskustva, razmjenjivanja ideja i zajedničkog razmišljanja o rješenjima za rodnu nejednakost.

Radionica ERASMUS+ GEAR projekta nije samo obogatila studente vrijednim znanjima i vještinama, već ih je i inspirisala da postanu katalizatori pozitivnih promjena u njihovoj neposrednoj akademskoj zajednici. Po završetku radionice, tim sa Fakulteta Elektrotehnike u sastavu Amina Fazlić, Kenan Salkić, Annamari Milić i Ervin Hajdarević, je proglašen pobjednikom, a njihov esej je pokazao izuzetan uvid i inovativnost. Ovaj pobjednički tim imati će za čast da predstavlja Univerzitet u Tuzli na predstojećoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti u Podgorici, Crna Gora koja će se održati početkom mjeseca maja ove godine. Ovaj uspjeh ne samo da ističe njihovu posvećenost, već i naglašava posvećenost Univerziteta podsticanju pozitivnih promjena i promovisanju rodne ravnopravnosti na širem nivou.