Održana Svečana promocija doktora/ica nauka Univerziteta u Tuzli

Nastavljeno obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta u Tuzli

Održana Svečana promocija doktora/ica nauka Univerziteta u Tuzli

Na Univerzitetu u Tuzli 15. decembra je  održana Svečana promocija 21 doktora/ica nauka od kojih je 19 bilo prisutno na promociji u Amfiteatru A2 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.  

Promociji su prisustvovali Ministar za obrazovanje i nauku prof.dr. Elvis Baraković, rektorica Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nermina Hadžigrahić, prorektori/ce Univerziteta u Tuzli, dekani/ce  fakulteta Univerziteta u Tuzli. 

Prilika da se podsjetimo na šanse koje imamo

Rektorica Univerzitet u Tuzli, prof.dr. Nermina Hadžigrahić naglasila je da Univerzitet u Tuzli već 45 godina radi i obrazuje diplomante/ice, magistre/ice i doktore/ice nauka. U dosadašnjem radu ova institucija je promovisala preko devet stotina doktora/ica nauka iz različitih oblasti. 

Univerzitet u Tuzli „ima tradiciju koja nas obavezuje“, kazala je rektorica naglasivši i da će i u budućnosti Univerzitet tragati za najboljim rješenjima za dobrobit akademske zajednice, ali i društva u cijelini, a sve skupa sa drugim društvenim sektorima poput vlasti, privrednih subjekata, medija, građana, nevladnih organizacija i drugih institucija država Bosne i Hercegovine. 

Uprkos činjenici da živimo u turbulentnom vremenu u kojem i sam Univerzitet prolazi kroz različite poteškoće, rektorica je kazala da je današnja promocija prilika da se fokusiramo na šanse, a ne potreškoće. 

„Neka ova promocija skrene pažnju na šanse i mogućnosti“, kazala je, poručivši doktorima/cama nauka da će Univerzitet ostati njihova kuća i dalje, te da će i oni, skupa sa svojim kolegicama i kolegama nastaviti učestvovati u stvaranju novih naučnih i društvenih vrijednosti. 

Ulaganje u obrazovanje i javni Univerzitet nema alternativu

Ministar za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona, prof.dr. Elvis Baraković poručio je doktorima/cama nauka da je „svaki novi doktor/ica nauka ponos Univerziteta i Vlade Tuzlanskog kantona“. 

Kazao je da su svojim doktorskim disertacijama i radom obogatili društvenu i akademsku zajednicu. 

„Univerzitet je naučna baza ne samo Tuzlanskog knatona nego i šire“, kazao je ministar Baraković. 

Obećao je da će Ministarstvo za obrazovanje i nauku u budućnosti posvetiti značajnu pažnju razvoju naučno-istraživačkog rada, a sve kako bi se razvijao, ne samo Kanton, nego i država Bosna i Hercegovina. 

Naglasio je da „ulaganje u obrazovanje i javni Univerzitet nemaju alternativu“, a doktorima/cama nauka zahvalio se na njihovom doprinosu i poželio im sreću u daljem radu. 

Promovirani doktori/ce nauka

Među 19 doktora/ica nauka koji će obilježiti ovu jubilarnu 45. godišnjicu Univerziteta u Tuzli su:

doktorica medicinskih nauka Amra Šakušić, doktor medicinskih nauka Edin Begić, doktor tehničkih nauka iz područja hemijskog inženjerstva Ervin Karić, doktor tehničkih nauka/znanosti iz područja geologije Jasmin Isabegović, doktor društvenih nauka/znanosti iz područja historije Semir Hadžimusić, doktorica farmaceutskih nauka/znanosti Alma Mujkić, doktorica medicinskih nauka Sanda Kreitmayer Peštić, doktor tehničkih nauka/znanosti iz područja mašinstva Nedim Ganibegović, doktor tehničkih nauka iz područja mašinstva Ferid Osmanović, doktor medicinskih nauka Zlatko Mušanović, doktorica farmaceutskih nauka/znanosti Emina Karahmet, doktorica tehničkih nauka iz područja elektrotehnike Ljilja Šikman, doktorica humanističkih nauka iz područja lingvistike Nihada Ibrišimović, doktor tehničkih nauka iz područja građevinarstva Ramiz Muminović, doktor medicinskih nauka Senad Husarić, doktorica hemijskih nauka Mirela Briga, doktorica hemijskih nauka Aida Smajlagić, doktorica farmaceutskih nauka/znanosti Amra Čamdžić, doktor farmaceutskih nauka/znanosti Dino Crknić, doktor farmaceutskih nauka/znanosti Jasna Džananović Jaganjac, doktor društvenih nauka/znanosti iz područja ekonomije Nahid Unkić.

Promociju je uveličala muzička pauza koju Univerzitet ima zahvaliti učeniku Benjaminu Goletiću u klasi profesorice Slađane Dedić, i učenici Ajli Bajrami u klasi profesorice Jasmine Kasumović  iz Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“.

[SLGF id=11814]