Održano predstavljanje programa NATO-a “Nauka za mir i sigurnost” – zajedničkim istraživanjima do inovativnih rješenja u oblasti sigurnosti

NATO- Nauka za mir i sigurnost

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i predstavnici NATO SPS programa – “Nauka za mir i sigurnost” organizirali su 17.01.2023. godine okrugli sto u Sarajevu na kojem su prezentirane mogućnosti za saradnju u okviru ovog programa.

-.-.-.-.-

Ured za NIR
Tel/fax: 035 300 528
e-mail:nir@untz.ba
Tuzla, 23.01.2023.god.



Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i predstavnici NATO SPS programa – “Nauka za mir i sigurnost” organizirali su 17.01.2023. godine okrugli sto u Sarajevu na kojem su prezentirane mogućnosti za saradnju u okviru ovog programa. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti, eksperti NATO-a i predstavnici akademske zajednice u BiH. Mogućnosti saradnje u oblasti SPS programa predstavili su dr. Claudio Palestini i dr. Eyup Turmuz. Na sastanku je ispred Univerziteta u Tuzli učestvovao prof.dr.sci. Nermin Sarajlić, prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta.

 

Na sastanku je istaknuto je da istražavnja i druge aktivnosti u sklopu budućih projekata iz programa “Nauka za mir i sigurnost” trebaju biti usmjerene na jačanje općeg i specijalističkog znanja, razmijenu najboljih i razvijanje novih dobrih praksi, te pronalazak rješenja za još bolje i sinhroniziranije zajedničko djelovanje akademskog i javnog sektora po svim pitanjima značajnim za odbranu i sigurnost.Naglašeno je da posebno treba težiti sinergiji djelovanja svih aktera usmjerenih na zajednički cilj a to je očuvanje stabilnosti i sigurnosti.

 

Više informacija o mogućnostima saradnje i pozivi na dostavu prijedloga dostupni su na web stranici Programa: https://www.nato.int/cps/en/natolive/78209.htm ili uključenjem na SPS mailing listu preko linka: https://confirmsubscription.com/h/r/275F2092C1C4BFAB