Planirajte datum: Manifestacija – Najnovija otkrića rimske ceste na planini Konjuh, 26.06.2021.

 

Univerzitet u Tuzli, italijanska nevladina organizacija CISP, italijanska razvojna agencija (AICS), Zaštićeni pejzaž Konjuh, Općina Kladanj, JP Šume TK d.d. Kladanj i Muzej istočne Bosne Vas pozivaju na manifestaciju:


Najnovija otkrića rimske ceste na planini Konjuh

 

 

P O Z I V N I C A

P R O G R A M

Kada: 26. 6. 2021. u 14.00 sati

Gdje: Dobra voda (Kladanj)

Manifestacija pod nazivom Najnovija otkrića rimske ceste na planini Konjuh nastala je kao rezultat prošlogodišnjih terenskih istraživanja. Istraživački projekat je realiziran u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, uz prethodne saglasnosti nadležnih institucija: Ministarstva kulture, sporta i mladih TK, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Muzeja istočne Bosne Tuzla i Zaštićenog pejzaža Konjuh. Voditeljica projekta bila je doc. dr. Mersiha Imamović, zajedno na terenu sa prof. emeritusom dr. Enverom Imamovićem, konsultantom, prof. dr. Begom Omerčevićem, konsultantom, te apsolventima Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, danas bachelorima Nerminom Bikić, Aminom Parlić i Sedinom Bedakom.
Veliku tehničku pomoć pružile su stručne službe JU Zaštićeni pejzaž Konjuh, JP Šume TK d.d. Kladanj i Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK. Bez svih njih ova istraživanja ne bi ostvarila postignuti uspjeh.
U projektu su učestvovali i brojni volonteri kroz akciju čišćenja gustiša na trasi ceste, i to članovi Biciklističkog kluba Živinice, Odreda izviđača Plamen Banovići te direktorica CISP Jasmina Ovčina sa saradnicima i radnici iz ZP Konjuh Dževad Softić, Vanes Hadžikić i Fahir Imamović).
Projekat je djelimično finasiralo Federalno Ministarstvo za obrazovanje i nauku. Značajnu finansijsku potporu pružila je italijanska nevladina organizacija CISP u okviru projekta Biodiverzitet za lokalni razvoj – inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh finasiranog od strane Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS).
***
Rimska cesta treba hitnu i efikasnu zaštitu, jer je od posebnog značaja za antičku historiju, a također ima i veliki značaj za razvoj turizma. Stoga je neophodno i čišćenje cijele trase.

***
Manifestacija, kroz performans, ima za cilj promociju novootkrivene trase rimske ceste kao reprezentativnog spomenika iz antičkog doba. U realizaciji iste učestvuju: Faruk Beganović (moderator), Mirza Mujagić (vojnik) i Luka Spasojević (senator), članovi Narodnog pozorišta Tuzla; Nermina Bikić (supruga senatora); vojnici: Tarik Imamović, Ramo Ramić, Dženan Avdibegović, Rešad Ahmetović; Nedim Alić, Harun Ahmetović, Hamza Berbić; Armin Dežmić (rob); Amila Ahmetović (robinja); Mevludin Halilović (rimski učenik); Lejla Imamović (rimska učenica), Merima Ibrić i Nadina Halilović (Faustinianae).
***
Lokalitet Dobra voda nalazi se na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo. Ukoliko dolazite iz ovih pravaca, potrebno je skrenuti u Kovačićima, starim putem za Sarajevo (Stara karaula). Na putu prema lokalitetu bit će postavljeni putokazi. Ukoliko pak želite, možete svojim vozilom doći u centar Kladnja, ispred hotela Bosna u 13.00-13.15 sati, gdje će biti vozilo koje možete pratiti do lokaliteta.

NAPOMENA: Svima koji planiraju doći, preporučujemo ravnu i zatvorenu obuću.

Organizator Manifestacije:
Univerzitet u Tuzli

Suorganizatori i sponzori:
Italijanska nevladina organizacija CISP
Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS)
JU Zaštićeni pejzaž Konjuh
Općina Kladanj
JP Šume TK dd Kladanj
Muzej istočne Bosne


Dobro nam došli!