Ponosna na studente, a i sama ponos Univerziteta u Tuzli: Dr.sc. Jasmina Alihodžić, redovna profesorica Pravnog fakulteta

prof.dr. Jasmina Alihodžić

 

„Svoja znanja, naučna i stručna nastojim što bolje prenijeti svojim studentima, budućim kolegama. Na njihove uspjehe, poslovne i lične, naročito sam ponosna!“ – ovako priču o svom obrazovnom i privatnom putu započinje redovna profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Jasmina Alihodžić.

 

Foto: dr.sc. Jasmina Alihodžić, redovna profesorica Pravnog fakulteta

 

Filozof, književnik, filolog, jedan od najznačajnijih predstavnika humanizma, Geert Geerts, poznat kao Erazmo Roterdamski zapisao je važnu misao o obrazovanju koja kaže da „najveća nada svake zemlje leži u primjerenom obrazovanju mladih“.

 

Za profesoricu Alihodžić, obrazovanje nikada ne prestaje.

 

Ona je svoje obrazovanje započela u Tuzli u kojoj je i rođena (1980). Osnovnu školu i Gimnaziju „Meša Selimović“ završila je s odličnim uspjehom, a odmah po završetku srednjoškolskog obrazovanja nastavila je studij na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – odsjek za Engleski jezik i književnost.

 

Oba studija uspješno je završila, te je tako stekla zvanja diplomirani pravnik i profesor Engleskog jezika i književnsoti. Ipak, čini se da su pravne nauke profesoricu Alihodžić zaintrigirale dovoljno da ubrzo upiše magistarski studij.

 

„Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli upisala sam magistarski studij  i završila ga 2008. godine odbranom magistarskog rada na temu: ‘Autonomija volje stranaka kod ugovora u međunarodnom privatnom pravu Bosne i Hercegovine i Evropske unije'“, ispričala nam je.

 

Nakon završenog magistarskog studija, upisala je i doktorski studij.

 


Foto: dr.sc. Jasmina Alihodžić, redovna profesorica Pravnog fakulteta


„Doktorsku disteraciju na temu: ‘Komunitarizacija normi međunarodnog privatnog prava i njen

 uticaj na zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini‘ odbranila sam 2012. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli“.

 

Svojim radom pokazuje da je obrazovanje kontinuirani proces

 

Profesorica Alihodžić do danas je kao autor ili u svojstvu koautora napisala tri knjige, oko 50 naučnih članaka, a imala je izlaganje na više od 30 međunarodnih i domaćih konferencija.

 

Svojim primjerom, ona pokazuje da je obrazovanje proces koji traje i da ne smijemo odustati od rada na sebi.

 

Foto: Knjiga autorica Alihodžić, J. i Duraković, A.: „Prekogranično izdržavanje djeteta“. OFF-SET Tuzla 2022.

 

Kao voditeljica ili članica timova učestvovala je u desetak domaćih i međunarodnih projekata, a kao gostujuća profesorica održala je predavanja na nekoliko pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

 

Foto: Knjiga autorica Duraković, A i Alihodžić, J.: „Međunarodno surogat materinstvo – osvrt na zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini“. Pravni fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar 2020.

 

Pored rada na fakultetu i u nauci, profesorica Alihodžić aktivna je i u struci.

 

„Izabrani sam edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH i RS. Od 2021. godine predsjednica sam Odbora za saslušanje Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine. Konsultant sam nekoliko privatnih firmi i javnih preduzeća u pogledu pravnih pitanja, pretežno u oblasti međunarodnog privatnog i arbitražnog prava“.

 

Odgajanje kćerki u vremenu izazova

 

Obrazovanje i uspjesi u karijeri, za profesoricu Alihodžić išli su uporedo sa njenim privatnim uspjesima. Ona je majka dvije djevojčice, Lamije i Lejle, na koje je, kako kaže, „najviše ponosna“.

„Ovo posebno naglašavam imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo svi mi kao roditelji – iskrivljen sistem vrijednosti u društvu, loš uticaj medija i društvenih mreža“, kaže profesorica Alihodžić.

 

Smatra da je važno ići ukorak s vremenom, pratiti dostignuća nauke i informacionih tehnologija. Pri tome je važno „ne izgubiti identitet i sponu sa tradicijom i običajima naše zemlje“, pojašnjava profesorica.

 

„U tom duhu moj suprug i ja nastojimo odgajati naše kćerke“.

 

Univerzitet u Tuzli: Obrazovanje za pokretače promjena

 

Svoj rad u obrazovanju, profesorica Jasmina Alihodžić počela je na Univerzitetu u Tuzli gdje i danas radi.

 

„Na Univerzitetu u Tuzli počela sam raditi kao asistent 2004. godine. U svom napredovanju, prošla sam kroz sva izborna zvanja, a od aprila 2023. godine u zvanju sam redovne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli“.

Foto: International Symposium on Justice in Istanbul, Istanbul Arel University 4-5.5.2023.

 

Kaže da je obrazovanje veoma važan segment života. Ono može pomoći razvijanju kritičke svijesti i vještina kao što su donošenje odluka, mentalna agilnost, rješavanje problema i logičko razmišljanje, pojašnjava profesorica Pravnog fakulteta.

 

„Ljudi se suočavaju sa problemima u svom profesionalnom i privatnom životu. U takvim situacijama, njihova sposobnost da donose racionalne i informirane odluke proizlazi iz toga koliko su obrazovani i samosvjesni“.

 

Obrazovanje, kako kaže, također pomaže kod unaprjeđenja karijere, a obazovana osoba „može postati katalizator pozitivnih promjena u društvu“.

 

„Moderni, razvijeni i industrijalizirani svijet baziran je  na kotačima obrazovanja. Da bismo mogli opstati i uspjeti u svijetu konkurencije, svima nam je potrebno obrazovanje, koje, ovo posebno napominjem, ne prestaje sticanjem diplome“, zaključuje svoju priču profesorica Alihodžić.