Poziv na Treće susrete mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz oblasti prirodnih, tehničkih, matematičkih i medicinskih nauka i inženjeringa (STEMM)

 

Poštovane kolegice i kolege, studenti III ciklusa studija i mladi istraživači,

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na Treće susrete mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz oblasti prirodnih, tehničkih, matematičkih i Ministarstva medicinskih nauka i inženjeringa (STEMM) koje organizira Odjeljenje tehničkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, uz suorganizacijsku i finansijsku podršku za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Polazeći od široko prihvaćenih uloga studenata doktorskih studija i mladih istraživača u razvoju nauke i tehnologije, želja nam je da uspostavimo institucionalni okvir koji će omogućiti godišnje susrete mladih istraživača u oblasti prirodnih, tehničkih i matematičkih nauka i inženjeringa, od ove godine i medicinskih nauka ( STEMM). Osnovni cilj ovih susreta je formiranje platforme za razmjenu mišljenja o istraživanjima koja realizuju mlade istraživače, i uslove obrazovanja studenata III ciklusa studija, procjenu mogućnosti saradnje, uspostavljanje uslova koji će omogućiti postizanje značajnih naučnih rezultata i ubrzanje istraživačkih procesa na visokoškolskim ustanovama i istraživačkim institucijama u Bosna i Hercegovina. Poseban aspekt susreta je uspostavljanje kontakata s mladim istraživačima porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u ovim oblastima na univerzitetima i istraživačkim institucijama u svijetu.  

 Učesnički skup: studenti doktorskih studija u STEMM oblastima koji su položili sve ispite i prihvatili su istraživačku temu, mladi istraživači koji su doktorirali u posljednjih 5 godina, članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, nastavno osoblje i uspješni istraživači domaćih univerziteta, istraživači porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u inostranstvu i predstavnici bh. privrede.

Skup formata: Studenti III ciklusa studija i istraživači će usmeno predstaviti svoje istraživanje u trajanju od 5 minuta u formi PP prezentacije na maksimalno 5 slajdova.

Uvjeti za prijavu: Pravo na prijavu imaju studenti III ciklusa studija iz STEMM oblasti, koji imaju položene sve ispite i definisan program istraživanja i istraživača koji su odbranili doktorski rad u posljednjih 5 godina i nisu stariji od 35 godina (uključujući studente i istraživače koji imaju 35 godina). godina ili će do kraja 2024. godine završiti 35 godina života).

Prijava: Studenti III ciklusa i istraživači koji žele učestvovati u skupu i prezentirati svoj rad trebaju popuniti priložene obrasce i poslati ga u skup organizatora najkasnije do 30.6.2024. godine na adresu akademija@anubih.ba .

Nagrada: Naučni odbor skupa dodijeliće tri novčane nagrade za najbolju prezentaciju istraživanja.

Vrijeme i mjesto održavanja skupa : prva polovina oktobra 2024. godine, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (Bistrik 7, Sarajevo).

Troškovi smještaj: učesnicima sa univerziteta u Banjoj Luci, Bihaću, Mostaru, Tuzli i Zenici, čije prezentacije budu prihvaćene , organizator će platiti troškove dva noćenja u hotelu. Obavijest o prihvatanju prijave istraživanja bit će dostavljena do kraja jula 2024. godine.

Troškove putovanja pokrivaju učesnike skupa.

Kontakt osoba za sve dodatne informacije je gospođa Tanja Bašagić, email adresa:  akademija@anubih.ba , kontakt telefon 033 559 495.

Pravo prijave i učešća na skupu imaju i studenti i istraživači koji su učestvovali i na prethodnim skupovima održanim u februaru i novembru 2023. godine.

Pozivamo vas da se prijavite na skup i molimo vas da pozovete proslijeđene zainteresovane kolege i kolegice koji ispunjavaju uslove za prijavu i učešće na skupu.

Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.

 

KABINET REKTORA