Prvo kantonalno takmičenje iz Poduzetništva za srednjoškolce Tuzlanskog kantona

Univerzitet u Tuzli - Prvo kantonalno takmičenje iz Poduzetništva za srednjoškolce Tuzlanskog kantona

 

Pozivnica za Festival Poduzetništva na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli
Pozivamo rektora, prorektore, dekane, prodekane, profesore, asistente te neakademsko osoblje Univerziteta u Tuzli da se pridruže na Festivalu poduzetništva!

Ovaj događaj će biti održan 26. aprila 2024. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje će finalisti imati priliku svoje poslovne modele prezentovati pred stručnim žirijem.

Kantonalno takmičenje iz poduzetništva srednjoškolaca Tuzlanskog kantona
U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, a uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, ove godine je po prvi put održano Kantonalno takmičenje iz poduzetništva namijenjeno srednjoškolcima. Ovaj inovativni događaj, koji se sastoji iz dva segmenta – Smotre poduzetništva i Festivala poduzetništva, dizajniran je da promoviše poduzetničku kulturu, vještine i kreativnost među mladima našeg Kantona.

Smotra Poduzetništva
Smotra poduzetništva, kao ključni uvod u Kantonalno takmičenje iz poduzetništva za srednjoškolce Tuzlanskog kantona, uspješno je održana 26. marta 2024. godine u srednjim školama širom kantona.
Ovaj događaj je okupio 83 tima, što znači učešće 270 učenika iz 16 od ukupno 33 srednje škole u kantonu. Učenici su, uz podršku svojih profesora-mentora, razvili i pred stručnom komisijom prezentovali svoje koncepte poduzetničkih ideja. Ova prilika omogućila im je da svoje inovativne ideje izlože u konkurentskom okruženju i prime povratne informacije od stručnjaka iz različitih područja, što predstavlja neprocjenjivo iskustvo u njihovom akademskom i profesionalnom razvoju.

Festival Poduzetništva
Nakon Smotre poduzetništva, najuspješniji timovi su se kvalifikovali za nadolazeći Festival poduzetništva. U pripremi za ovaj prestižni događaj, 32 tima ili 96 učenika iz 20 od 33 srednjih škola kantona prošli su kroz niz edukativnih radionica. Ove radionice, vođene od strane profesora i asistenata Ekonomskog fakulteta, fokusirane su na izradu Lean Canvas poslovnih modela, čime su timovi imali priliku svoje ideje pretvoriti u realne i održive poslovne planove. Njihova predanost, inovativnost i trud ogledaju se u impresivnim projektima koje ste uspješno razvili. Zahvaljujemo svim timovima koji su učestvovali i čestitamo onima koji su svoje zadatke predali na vrijeme.
Deset najuspješnijih timova će imati čast predstaviti svoje poslovne modele pred stručnim žirijem, koji je sastavljen od eminentnih predstavnika Pedagoškog zavoda, Ekonomskog fakulteta, uspješnih poduzetnika i predstavnika Ministarstva obrazovanja. Finalna prezentacija i evaluacija Prezentacije finalnih radova će se održati u petak, 26.4.2024., gdje će finalisti imati priliku da u trajanju od pet minuta izlože svoje projekte, a zatim će uslijediti sesija pitanja i odgovora s komisijom.

Finalisti koji će se predstaviti na Festivalu poduzetništva su:
1. JU Mješovita srednja ekonomsko-hemijska škola Lukavac – Tim 12: Smajić Lejla, Mušić Emina, Nezirović Ajla
2. Richmond Park International Secondary School Tuzla – Tim 29: Brbutović Ismet Abd el Reuf, Ramić Ajla, Umihanić Faruk

3. JU Mješovita srednja hemijska škola Tuzla – Tim 7: Knežević Andrej, Knežević Sanjin, Dželepović Dženis
4. JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla – Tim 3: Subašić Benjamin, Subašić Ajdin, Andrić Sandro
5. JU Mješovita srednja škola Kalesija – Tim 24: Kalajdžić Ajla, Fazlić Amila, Hoti Edina
6. JU Mješovita srednja škola Lukavac – Tim 16: Begić Tarik, Imamović Kenan, Hanić Irma
7. JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla – Tim 5: Jašarević Senida, Sulejmanović Ema, Šimić Sandra
8. JU Gimnazija Živinice – Tim 11: Brčaninović Anel, Selimović Bakir, Brčaninović Kiram
9. JU Mješovita srednja škola Srebrenik – Tim 22: Joldić Elma, Salihbašić Ajla, Kovač Merisa
10. JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ Gradačac – Tim 21: Mulaomerović Ahmet, Sinanović Almedin, Isaković Seid

Nagrade i Priznanja
Na Festivalu poduzetništva, svi učenici, zajedno sa svojim nastavnicima-mentorima, koji su aktivno sudjelovali, bit će nagrađeni zasluženim certifikatima. Ovi certifikati služe kao formalna potvrda njihovog učešća i truda, odražavajući njihovu predanost i postignuća. Dodatno, prva tri tima na Festivalu poduzetništva bit će posebno istaknuta i nagrađena vrijednim nagradama od strane Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Ove nagrade simboliziraju priznanje za izuzetnu inovativnost, kreativnost i poduzetnički duh timova, predstavljajući ne samo materijalno priznanje njihovog uspjeha, već i važan podsticaj za njihovo dalje obrazovanje i profesionalni razvoj.
Pored toga, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona dodijelit će priznanja za osvojena prva tri mjesta, kako školama tako i učenicima. Ova priznanja imaju veliku važnost pri rangiranju škola te upisu učenika na fakultete, što dodatno naglašava značaj ovih dostignuća u akademskoj i profesionalnoj zajednici.

Podržimo naše mlade inovatore i poduzetnike dok zajedno gradimo budućnost punu novih prilika i mogućnosti. Vidimo se na Festivalu Poduzetništva na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli!

Agendu  Festivala poduzetništva možete preuzeti na sljedećem linku.