RAZGOVARALI SMO SA DOBITNICIMA ZLATNE PLAKETE – Šejla Džindo

Univerzitet u Tuzli - Dobitnik priznanja "Zlatna plaketa"- Šejla Džindo

Dobitnica Zlatne plakete Šejla Džindo, podijelila je s nama svoja iskustva tokom studiranja ali i odgovorila na pitanje zašto studirati na Univerzitetu u Tuzli. Šejla je diplomirala 2021. godine na Odsjeku za žurnalistiku, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, sa prosječnom ocjenom 9,937.

-.-.-.-.-

KABINET REKTORA UNIVERZITETA U TUZLI
Tuzla, 23.03.2022. god.

 

Dobitnica Zlatne plakete Šejla Džindo, podijelila je s nama svoja iskustva tokom studiranja ali i odgovorila na pitanje zašto studirati na Univerzitetu u Tuzli. Šejla je diplomirala 2021. godine na Odsjeku za žurnalistiku, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, sa prosječnom ocjenom 9,937.

Zašto ste se odlučili na studij Žurnalistike na našem Univerzitetu?

– Žurnalistika mi nije bila primarni izbor, više kao nužna opcija. Zanimale su me, uslovno rečeno, umjetničke opcije; poput Likovne akademije, Akademije dramskih i scenskih umjetnosti, ali desilo se da ne postoji niti jedan studijski program takvog tipa u Tuzli koji bi bio u skladu s mojim interesima. Ono što je presudilo da upišem Filozofski fakultet je čisto funkcionalne prirode – geografski je najbliži mom stanu, nekih pet do sedam minuta udaljenosti; tako da uopšte nisam očekivala da će mi se svidjeti, već da će biti obaveza. Međutim, nastavno osoblje, konkretno na mom odsjeku, motivisalo me da pronađem upravo tu umjetničku crtu u novinarstvu i profesiju prilagodim onim temama koje me najviše zanimaju: kultura i umjetnost. Upisala sam je slučajno, ali sam se zadržala jer sam zaista prepoznala potencijal u samoj struci. Trenutno sam na drugom ciklusu Komparativne književnosti, što dokazuje koliko žurnalistika može biti dobra podloga.

Kakva su Vaša iskustva kada je u pitanju dodiplomski studij?

– U neobaveznim razgovorima često kažem da mi je dodiplomski studij najdraži period života; a tu zaslugu najviše dugujem kolegama. Prijateljski odnos je veoma važan, posebno zbog toga što ćemo se vjerovatno ponovo sresti u profesionalnim okruženjima i jedni drugima biti poslovni partneri. Pozitivna energija je bila pristuna kroz cijelu našu generaciju, profesori su je također prepoznali i “pristali” na nju, te nam je čak učenje teorijskih predmeta bilo izrazito zanimljivo. Profesori na Žurnalistici, naravno ne svi, ali zaista većina, posjeduju veoma važno umijeće – znaju prilagoditi materiju konkretnoj osobi kojoj prezentuju. Vjerujem da su za svakog od nas pronašli adekvatnu ulogu koju ćemo poslovno izgraditi i prema njoj su i krojili tematske cjeline. Mene su usmjerili što više ka kulturi i umjetnosti, potencirajući detaljno bavljenje tim temama i slobodno mogu reći da su razlog zašto sam, trenutno, lično zadovoljna svojim uspjehom u tom polju. Preko preporuka profesora sam pisala prve novinarske priče i objavljivala na uticajnim portalima, odradila prve honorarne angažmane, stekla mnoge reference. Sada sam novinarka u redakciji kulture Federalne televizije i vjerujem da je praktični koncept studija, ali i entuzijazam profesora pripremio teren za ove i slične profesionalne angažmane.

 

Univerzitet u Tuzli - Dobitnik priznanja "Zlatna plaketa"- Šejla Džindo

 

Vaša poruka budućim studentima – zašto studirati na Univerzitetu u Tuzli?

– Veoma je nezahvalno motivirati druge ljude bez poznavanja konteksta ličnih interesa. Umjesto preporuke da studenti trebaju upisati Filozofski fakultet, radije bih rekla da mlade osobe trebaju što prije identificirati vlastite interese i pronaći način kako da ih adekvatno upražnjavaju. Kada je jasan cilj ambicije, lako ga je uklopiti u različite oblike obrazovne strukture – upravo to učim iz vlastitog iskustva. Ono šta sa sigurnošću mogu reći jeste da, meni jedino poznato osoblje – nastavno osoblje odsjeka Žurnalistika, sigurno prepoznaje karakter mladih ljudi, prilagođava se njihovom interesu i uspješno pronalazi mjesto gdje se nečije najveće vrline mogu iskazati. Volim vjerovati da je takav cijeli Filozofski fakultet, ali naravno, ne mogu govoriti u tuđe ime.