Sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine sa članovima Rektorske konferencije/zbora Bosne i Hercegovine

Univerzitet u Tuzli - Sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine sa članovima Rektorske konferencije/zbora Bosne i Hercegovine

 

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak održala je 29.11.2023. godine u Sarajevu sastanak sa članovima Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine, na kojem je razgovarano o razvoju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali rektor Univerziteta u Banjaluci i predsjedavajući Rektorske konferencije BiH prof. dr. Radoslav Gajanin, prorektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zdenko Klepić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Milan Kulić, rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović, kao i direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine Enes Hašić.

U središtu diskusije bile su neophodne izmjene Okvirnog zakona o visokom obrazovanju, a konstatirana je i potreba usklađivanja propisa na svim razinama nadležnih vlasti sa Okvirnim zakonom u skladu sa savremenim izazovima i standardima visokog obrazovanja.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim nadležnostima, podržava svaki napor usmjeren ka unaprjeđenju sektora visokog obrazovanja, a ministrica Bošnjak posebno je istakla da je da je ulaganje u nauku od ključnog značaja za razvoj društva.

Ostala važna pitanja koja su razmatrana tokom sastanka uključuju donošenje kvalifikacijskog okvira i intenziviranje suradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine te Rektorske konferencije. Intenziviranje ovakve sаradnje, uz redovno ocjenjivanje napretka, razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, od suštinskog je značaja za izgradnju kapaciteta i aktivno učešće Bosne i Hercegovine u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Ministrica Dubravka Bošnjak izrazila je svoje zadovoljstvo što je sastanak pružio priliku za otvoren dijalog između relevantnih aktera u oblasti visokog obrazovanja, te se očekuje dalja konstruktivna saradnja s ciljem unaprjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

KABINET REKTORA