Srijeda na Filozofskom fakultetu – Predavanje “Grafički roman za djecu i mlade: Kako privući mlade čitatelje?”

http://ff.untz.ba/Obavještavamo vas da će u srijedu, 20.10.2021. godine u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli prof. dr. sc. Selma Veseljević Jerković održati predavanje o temi “Grafički roman za djecu i mlade: Kako privući mlade čitatelje?”. Time će započeti peti ciklus otvorenih predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

-.-.-.-.-

FILOZOFSKI FAKULTET
Tuzla, 18.10.2021. god.

 

Poštovani,

Obavještavamo vas da će u srijedu, 20.10.2021. godine u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli prof. dr. sc. Selma Veseljević Jerković održati predavanje o temi “Grafički roman za djecu i mlade: Kako privući mlade čitatelje?”. Time će započeti peti ciklus otvorenih predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

Kratak izvod iz predavanja:
     Posljednjih godina sve više raste popularnost grafičkih romana. Istraživanja su pokazala kako bi upravo grafički roman mogao pobuditi zanimanje kod djece koja inače ne čitaju. Naime, poznato je da djeca radije čitaju stripove, dok im je školska lektira nezanimljiva. Slikovni elementi grafičkog romana omogućuju imaginaciju i kreativnost čitatelja, te navode djecu koja nemaju razvijene navike čitanja da postanu ljubitelji knjiga. U predavanju će se istražiti mogućnosti privlačenja mladih čitatelja, te analizirati popularnost grafičkih romana iz serijala Jeffa Kinneya.  

 

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2021/22. godine domaći i gostujući profesori održat će sedam predavanja, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice.

 

Više informacija o programu petog ciklusa javnih predavanja „Srijeda na Filozofskom fakultetu“ moguće je naći na web stranici Fakulteta www.ff.untz.ba.



prof.dr.sc. Nhada Delibegović Džanić, dekanica