Sustainable University – Enterprise Cooperation for Improving Graduate Employability / SUCCESS

SUCCESS

UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla,  25.03.2021. god.

 

Projekt EU ERASMUS + SUCCESS ima za cilj povezivanje univerziteta i industrije, unapređivanjem obrazovnog sistema u pravcu preduzetništva, stvaranjem novih prilika za posao i i prenošenjem praktičnog znanja iz industrije u obrazovne institucije, kako bi se na kraju smanjila stopa nezaposlenosti mladih i zaustavio trend odlaska aktivne radne snage iz naše zemlje.

U projektu učestvuje 16 partnerskih univerziteta, privrednih komora, kompanija i razvojnih agencija iz zemalja regiona i Evrope. Koordinator projekta je Univerzitet Burch Sarajevo, a projekt također uključuje Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Univerzitet u Tuzli i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, udruženje Nerda, JP Elektroprivreda BiH iz naše zemlje. U projektu, osim BiH, učestvuju i univerziteti iz Srbije, Albanije i Crne Gore, kao i evropski partneri koji će podijeliti svoja znanja i iskustva: UAS Kempten iz Njemačke, Univerzitet u Lublinu iz Poljske i OBREAL / GLOBAL udruženje iz Španije .

 

Prvi korak projekta je mapiranje postojećih modela saradnje između univerziteta i poslovne zajednice kroz analizu najboljih praksi u zemljama EU i regionu. Europski univerziteti podijelit će svoja znanja i iskustva, dok će univerziteti u BiH i regiji započeti primjenu ove prakse u narednim godinama. Ovaj proces će rezultirati mrežom regionalnih partnerstava između univerziteta i kompanija i dovesti do .modernizacije obrazovnog sistema. Projekat traje 3 godine.

 

Više informacija možete dobiti na sljedećim linkovima:

Web: https://www.success-project.ba

Facebook: https://www.facebook.com/UniversityEnterpriseCooperation/

Instagram: https://www.instagram.com/success_euproject/