SUCCESS Startup takmičenje i DEMO DAY 22-25.05.2023.g., na Internacionalnom Burč univerzitetu Sarajevo

Univerzitet u Tuzli - SUCCESS Startup takmičenje i DEMO DAY 22-25.05.2023.g., na Internacionalnom Burč univerzitetu Sarajevo

 

Jedan od ciljeva projekta SUCCESS je osmišljavanje i organizacija Startup programa koji će studentima, budućim preduzetnicima omogućiti da svoje inovativne ideje razviju u startapove.


Koordinirajuću ulogu za ovu aktivnost dobili su Univerzitet primijenjenih nauka Kempten, Njemačka i Internacionalni univerzitet Burch kao lider konzorcijuma u projektu.


Nakon višemjesečne pripreme za startap obuku, svi partneri iz zemalja Zapadnog Balkana iz konzorcijuma (8 univerziteta iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore) delegirali su svoje profesore/predavače na obuku, nakon čega su organizovali edukacije za odabrane studente na svojim univerzitetima. Programi obuke o razvoju startup-a uključivali su studente iz različitih disciplina poput ekonomije, poslovanja, mašinstva, informatike, elektrotehnike, turizma…


Nakon uspješno završenog programa obuke i lokalno održanog takmičenja, izabrana su dva najbolja tima na svakom univerzitetu koji su prisustvovali finalnom SUCCESS Startup takmičenju i Demo Day-u, koji je održan od 22. do 25. maja 2023.g. na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu.


Univerzitet u Tuzli predstvaljala su 2 tima, Dream Team sa Fakulteta elektrotehnike i tim Mehatronika sa Mašinskog fakulteta.


Tokom prva dva dana ovog međunarodnog događaja, 16 do 20 takmičarskih studentskih timova sa 8 različitih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore su prikazali raznolik spektar inovativnih ideja i rješenja koja bi mogla oblikovati budućnost poslovnog ekosistema. Oni su predstavili svoje ideje u takozvanom SUCCESS Boot Campu pred panelima mentora iz 5 različitih kategorija: Problem/Prilika; Kupci/Marketing; Poslovni model/finansije; tehnologija; i Operacije.


Eksperti/mentori u ovim oblastima su bili sa univerziteta zemalja Programa (Njemačka, Španija, Srbija, Poljska) i Internacionalnog Burč univerziteta (IBU). Njihova uloga je bila da ocjenjuju timove i daju im savjete kako bi timovi mogli raditi na poboljšanjima.


Odabrano je 10 studentskih startup timova koji su 25.05.2023.g. u okviru završnice regionalnog takmičenja DEMO DAY predstavili sebe i svoje inovativne poslovne ideje potencijalnim investitorima.
Pobjednici ovog takmičenja su timovi: 1. mjesto Dream Team sa Fakulteta elektrotehnike i 2. mjesto tim Mehatronika sa Mašinskog fakulteta.


Timovi su osvojili novčane nagrade u iznosu od po 1000 EUR i putovanje na 5 EURO BUSSINES EVENT, koji će biti organizovan krajem juna u Kemptonu, Njemačka.

SUCCESS Tim
UNIVERZITET U TUZLI

Više informacija o projektu i događaju DEMO DAY možete pogledati na linkovima:

https://instagram.com/success_euproject?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.linkedin.com/company/success-partnership-for-entrepreneurship/

https://www.facebook.com/SUCCESSPartnershipForEntrepreneurship

 

SUCCESS Startup takmičenje i DEMO DAY 22-25.05.2023.g., na Internacionalnom Burč univerzitetu Sarajevo