Sustainable University – Enterprise Cooperation For Improving Graduate Employability /SUCCESS

Univerzitet u Tuzli - Sustainable University – Enterprise Cooperation For Improving Graduate Employability /SUCCESS

 

Univerzitet u Tuzli, odnosno Fakultet elektrotehnike na čelu sa institucionalnom projektnom koordinatoricom prof.dr.sci. Nerdinom Mehinović, vanredni profesor i prof.dr.sci. Majdom Tešanović, vanredni profesor u sklopu Erasmus + projekta SUCCESS: ”Sustainable university – enterprise cooperation for improving graduate employability”, organizovao je Start up trening za studente svih ciklusa studija. U periodu od 17.4.-15.5.2023. godine 30 studenata formiranih u 6 timova sa tri fakulteta Univerziteta u Tuzli – Fakulteta elektrotehnike, Mašinskog fakulteta i Ekonomskog fakulteta uzelo je učešće u Startup treningu održanom od strane profesora Ekonomskog fakulteta Univerzitet u Tuzli, prof.dr.sci. Bahrije Umihanića, red. prof. i dr.sci. Selme Smajlović, docent. Na pet održanih radionica, u ukupnom trajanju od cc 20 sati studentima je pružena stručna i mentorska podrška u razvoju njihovih poduzetničkih ideja, primjenjujući lean canvas metodologiju za razvijanje i validaciju poslovnog modela, kao i pomoć u izradi prezentacija i pripreme za prezentiranje na finalnom takmičenju. Nakon završene obuke i provedenog procesa evaluacije, svih šest timova je pripremilo svoje lean canvase i time osiguralo učešće u finalnom STARTUP TAKMIČENJU. Dana 17.5.2023. (srijeda) održano je finalno STARTUP TAKMIČENJE. Komisija sastavljena od profesora sa Univerziteta u Tuzli izabrala je dva tima koji su imali najbolje ideje:

Mehatronika – Inovativni radni sto (SmartDesk)

Dream team – Izgradnja fotonaponskih elektrana po principu ESCO finansiranja i trgovina elektičnom energijom

 

Nakon pobjede na startup takmičenju organizovanom na Univerzitetu u Tuzli članovi tima Dream team (ili ESCO team) koji sačinjavaju studenti Fakulteta Elektrotehnike – Pirić Eldar, Mukić Amer, Bajić Amar i Selimović Adnan i članovi tima Mehatronike koji sačinjavaju studenti Mašinskog fakulteta – Husić Erna, Avdić Lejla, Hasić Irma, Alić Nejra, Hidanović Denis i Umihanić Mirza osvojili 1. i 2. na regionalnom startup takmičenju organizovanom u sklopu SUCCESS projekta održanom od 22. do 25.05.2023. godine na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu. U konkurenciji 20 timova sa 8 različitih univerziteta iz Bosne i Hecegovine, Crne Gore i Albanije Dream team je zauzeo prvo mjesto dok je drugo mjesto pripalo timu Mehatronika (ili SmartDesk).

Tokom prva dva dana ovog međunarodnog događaja timovi su prikazali raznolik spektar inovativnih ideja i rješenja koja bi mogla oblikovati budućnost poslovnog ekosistema te predstavili svoje ideje u takozvanom SUCCESS Boot Campu pred panelima mentora iz 5 različitih kategorija: Problem/Prilika; Kupci/Marketing; Poslovni model/finansije; Tehnologija; i Operacije.

Eksperti/mentori u ovim oblastima su bili sa univerziteta zemalja Programa (Njemačka, Španija, Srbija, Poljska) i Internacionalnog Burch univerziteta (IBU) koji su ocjenjivali timove i davali im savjete kako bi mogli raditi na poboljšanjima. Odabrano je 10 studentskih startup timova koji su 25.05.2023.g. u okviru završnice regionalnog takmičenja DEMO DAY predstavili sebe i svoje inovativne poslovne ideje potencijalnim investitorima.

Pobjednici ovog takmičenja su osvojili novčane nagrade u iznosu od po 1000 EUR i putovanje na 5 EURO BUSSINES EVENT, koji će biti organizovan krajem juna u Kemptonu, Njemačka.

Iskrene čestitke našim studentima koji su i ovaj put pokazali i dokazali svoj kvalitet i još jednom na najbolji mogući način predstavili svoj fakultet i univerzitet.

Zahvaljujemo se našim vrijednim studentima, institucionalnom koordinatoru projektaFakultetu elektrotehnike, nastavnicima sa Mašinskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike na mentorisanju, te trenerima, mentorima – nastavnicima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli na edukaciji iz poduzetništva i mentorskoj podršci koju su studenti imali tokom obuke i takmičenja.

 

Više o projektu i događaju na stranici projekta: https://www.facebook.com/SUCCESSPartnershipForEntrepreneurship 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=677595054378404&id=100063837470419&mibextid=Nif5oz

 

Galeriju fotografija napravljenu tokom obuke i takmičenja možete pogledati u nastavku:

 

Sustainable University – Enterprise Cooperation For Improving Graduate Employability/SUCCESS