Učešće na radionicama i webinarima koje organizuje arhiv CROSSDA iz Hrvatske

Ured za NIR
Tel/fax: 035/300-528
E-mail: nir@untz.ba 
Tuzla, 24.05.2021. god.

 

Univerzitet u Tuzli dobio je poziv za učešće na radionicama i webinarima koje organizuje arhiv CROSSDA iz Hrvatske. Ova serija radionica objasnit će kako pohraniti i objaviti podatke te na koji način podatke treba prirediti za pohranu.  Između ostalog, radionice će se baviti i oblikovanjem informiranog pristanka i anonimizacijom podataka. Osim toga, učesnici će se upoznati s mogućnostima pripreme podataka za obradu i pohranu koristeći programski jezik R, te pritom demonstrirati osnove upotrebu tog programskog jezika.

Radionice će se održati online uz pomoć Zoom-a. Prijaviti se možete za svaku radionicu posebno i odmah nakon prijave dobit ćete poveznicu za učešće.

 

  1. maj 2021. // 11:00 – 12:30

Pohrana i pronalaženje podataka u arhivu CROSSDA i konzorciju CESSDA

Više informacija i prijave: https://www.crossda.hr/meevents/pohrana-i-pronalazenje-podataka-u-arhivu-crossda-i-konzorciju-cessda/

 

  1. maj 2021. // 13:00 – 15:00

Uvod u anonimizaciju kvantitativnih podataka

Više informacija i prijave: https://www.crossda.hr/meevents/uvod-u-anonimizaciju-kvantitativnih-podataka/

 

  1. juni 2021. // 11:00 – 14:00

Per Rspera ad astra: Priprema podataka pomoću programskog jezika R

Više informacija i prijave: https://www.crossda.hr/meevents/per-rspera-ad-astra-priprema-podataka-pomocu-programskog-jezika-r/

 

Radionice su organizirane pod pokroviteljstvom Konzorcija evropskih arhiva podataka za društvene nauke (CESSDA ERIC) i u sklopu aktivnosti ovog konzorcija u kojem CROSSDA učestvuje u ulozi hrvatskog predstavnika.