Univerzitet u Tuzli prvi u BiH dobio akreditaciju klastera studijskih programa

Univerzitet u Tuzli prvi u BiH dobio akreditaciju klastera studijskih programa

 

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović uručio je predstavnicima Univerziteta u Tuzli Rješenje o akreditaciji klastera studijskih programa na Filozofskom fakultetu za odsjeke Bosanski i Engleski jezik. Univerzitet u Tuzli je prva visokoškolska ustanova u BiH u kojoj je okončana klasterska akreditacija. Na sastanku sa predstavnicima Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH razgovarali su o daljim koracima u postupcima akreditacije studijskih programa na Univerzitetu u Tuzli.

Univerzitet u Tuzli je dva puta prošao institucionalnu akreditaciju s najvećim ocjenama. Još jednom je potvrđen kvalitet i to na odsjecima Bosanski i Engleski jezik. Nezavisna komisija stručnjaka iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH analizirala je sve elemente pojedinih nastavnih programa, a ovaj put i klasterski.

„Kad kažemo klaster to znači da je to grupacija studisjkih programa iz istog naučnog područja , o tome se radi. On je racionalniji postupak jer se evaluacija radi istovremeno za više studijskih programa,. U suštini svi programi moraju da ispune i pojedinačno sve kriterije koje naša agencija zahtijeva“, rekao je prof.dr. Damir Zenunović, prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli.

„Propisano je 10 različitih kriterija od kadrovskih potencijala, programskih sadržaja, obezbjeđenosti literature, prohodnosti studenata itd. 10 kriterija se ocjenjuje svaki pojedinačno i zajedno . Po svim kriterijima ocjene su bile pozitivne. Ako bi ocjena za neki od kriterija bila negativna, u tom slučaju nema akreditacije“ rekao je Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

BiH ima obavezu da i obrazovanje prilagođava evropskim standardima. Pripremajući se za akreditaciju Univerzitet u Tuzli je otklanjao nedostatke i unapređivao nastavu, međunarodnu saradnju i istraživanja.

„U februaru prošle godine Ministarstvo obrazovanja i nauke donijelo je Pravilnik o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa. Odmah smo započeli određene aktivnosti i već u aprilu prošle godine Senart Univerziteta u Tuzli je usvojio plan akreditacije studijskih programa po modelu klastera. Te aktivnosti su se intenzivno vodile i kao rezultat toga je rješenje o akreditaciji studijskih programa po modelu klastera. Ovaj put za sedam studijskih programa na Filozofskom fakultetu“, rekla je prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

„Želim naglasiti da je Univerzitet u Tuzli prva visokoškolska ustanova u BiH u kojoj je okončana klasterska akreditacija studijskih programa . Riječ je o studijskim programima na Filozofskom fakultetu konkretnije prvi i drugi ciklus Engleskog i Bosanskog jezika. Ovo govori o naporima koje ulažemo da poboljšamo kvalitet visokog obrazovanja“, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Sljedeća institucionalna reakreditacija će biti u aprilu 2026. godine. Do tada, Univerzitet u Tuzli planira izvršiti akreditaciju svih studijskih programa. S obzirom na to da će neki studijski programi biti na engleskom jeziku, očekuju i više stranih studenata.

(untz.ba/rtvtk.ba)                                                                                                               

KABINET REKTORA 

 

 

Univerzitet u Tuzli prvi u BiH dobio akreditaciju klastera studijskih programa