Uspješno realizovane radionice i treninzi u okviru Erasmus+ projekta “INTERBA” na Univerzitetu u Tuzli

Erasmus+ projekta "INTERBA" na Univerzitetu u Tuzli

Univerzitet u Tuzli učestvuje u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom ”INTERnationalization at Home: Embedding Approaches and Structures to Foster Internationalization at Western Balkans/INTERBA. Dana 28. i 29. decembra 2022. godine održane su hibridne radionice i treninzi na Univerzitetu u Tuzli, Tehnološkom fakultetu, u novoformiranoj INTERBA laboratoriji – Računarskom centru, kao jednim od ishoda INTERBA projekta i putem Zoom aplikacije.

-.-.-.-.-

UNIVERZITET U TUZLI
Tuzla, 06.01.2023. god.

 

Univerzitet u Tuzli učestvuje u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom ”INTERnationalization at Home: Embedding Approaches and Structures to Foster Internationalization at Western Balkans/INTERBA.

Jedna od planiranih aktivnosti u okviru INTERBA projekta je održavanje radionica i treninga na partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu.

Dana 28. i 29. decembra 2022. godine održane su hibridne radionice i treninzi na Univerzitetu u Tuzli, Tehnološkom fakultetu, u novoformiranoj INTERBA laboratoriji – Računarskom centru, kao jednim od ishoda INTERBA projekta i putem Zoom aplikacije.

Prvog dana radionica i treninga predstavljene su dvije sesije i to:

  • Sesija 1: INTERBA project presentation and Re-Training programme. Profesor Elvis Ahmetović je učesnicima predstavio informacije o INTERBA projektu i programu treninga.
  • Sesija 2: Re-Training – Didactics, curriculum development, and curriculum planning. Vanredni profesor Nijaz Tihić održao je prvi dio ove sesije fokusirane na lični i profesionalni razvoj nastavnika i aktivno učenje kao odrednicu savremene nastave.
  • Sesija 2: Re-Training – Didactics, curriculum development, and curriculum planning. Profesor Elvis Ahmetović održao je drugi dio ove sesije fokusirane na faze procesa izrade nastavnog plana i programa i SCATE pedagoški model.

Tokom prvog dana radionica i treninga, voditelj INTERBA projekta na Univerzitetu u Tuzli, profesor Elvis Ahmetović, dekan Tehnološkog fakulteta, profesor Sead Ćatić i prorektorica za međunarodnu saradnju, profesorica Vesna Bratovčić dali su kratke intervjue za Radio Televiziju Tuzlanskog kantona (RTVTK) o INTERBA projektu, radionicama i treninzima, te značaju navedenog događaja za Univerzitet u Tuzli i Tehnološki fakultet. Više detalja o tome dostupno je na web stranici Radio Televizije Tuzlanskog kantona (https://rtvtk.ba/u-tuzli-radionice-u-okviru-erasmu-interba-projekta) i YouTube (https://youtu.be/KeX0ZplmENc).

Također, prezentovane su dvije sesije drugog dana radionica i treninga i to:

  • Sesija 1: INTERBA project presentation and Re-Training programme. Profesor Elvis Ahmetović održao je ovu sesiju jer su novi učesnici pohađali radionice i treninge. Cilj je bio podijeliti informacije o INTERBA projektu i programu sa širom publikom.
  • Sesija 2: Leading Towards Sustainable Gender Equality Plans in Research-Performing Organizations. Vanredna profesorica Vesna Bratovčić održala je ovu sesiju fokusiranu na održive planove za rodnu ravnopravnost u istraživačkim organizacijama.

Učesnici su bili uključeni u aktivnosti u vezi tematike sesija i evaluacije sesija tokom oba dana radionica i treninga. Na osnovu komentara i rezultata evaluacije sesija i ukupne evaluacije za oba dana radionica i treninga, iste su bile profesionalno organizovane i veoma interesantne za različite učesnike, uključujući nastavno, tehničko i administrativno osoblje i studente.

Agenda radionica i treninga dostupna je na sljedećoj web stranici Univerziteta u Tuzli (http://untz.ba/wp-content/uploads/2022/12/Agenda_INTERBA_Re-Training_at_the_University_of_Tuzla_December-28_29_2022.pdf) i Tehnološkog fakulteta (http://tf.untz.ba/wp-content/uploads/2022/12/02-Agenda_INTERBA_Re-Training-at-the-University-of-Tuzla_December-28_29_2022.pdf).

Sve fotografije snimljene tokom oba dana radionica i treninga dostupne su online na sljedećem web linku https://flic.kr/s/aHBqjAn1sD, a video prezentacija INTERBA projekta dostupna je na YouTube kanalu https://youtu.be/mDgW7yfkA8E.

 

Uspješno realizovane radionice i treninzi u okviru Erasmus+ projekta “INTERBA” na Univerzitetu u Tuzli