Novosti

 

UNIGEM

Poziv studenticama i studentima Univerziteta u Tuzli za prijavu na učešće u zimskoj školi “Rod i nasilje” na Univerzitetu u Novom Sadu od 19. do 23. februara 2024. godine

 

Zimsku školu Rod i nasilje organizuju Univerzitet u Novom Sadu i Laboratorija za istraživanje roda u sklopu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu u saradnji sa TPO fondacijom i Univerzitetskim gender resursnim centrom (UNIGeRC) Univerziteta u Sarajevu.

 

 

UNTZ-UNIGEM-TPO-BES-LOGOVideo materijali o nesvjesnoj pristrasnosti

 

Pogledajte set od šest video uradaka o Nesvjesnoj pristrasnosti koji je pripremio Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST), jedan od partnerskih univerziteta u okviru projekta UNIversity and Gender Mainstreaming (UNIGEM).

 

 

Univerzitet u Tuzli - UNIGEM - Promocija zbornika naučnih radovaPromocija naučnog zbornika “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici” u četvrtak 15.12.2022. u 13 časova

 

U četvrtak 15. decembra 2022. sa početkom u 13 časova u Amfiteatru 1 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli održaće se promocija zbornika naučnih radova “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” kojeg su uredile Zilka Spahić Šiljak, Jasna Kovačević i Jasmina Husanović, a čiji je jedan od suizdavača i Univerzitet u Tuzli. 

 

 

 

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

 

Srijeda, 30.11.2022., 11:00-13:00h, Sala biblioteke Pravnog Fakulteta, Radionica
Četvrtak, 1.12.2022., 11:00-13:30h, Amfiteatar 2 Filozofskog fakulteta, Radionica
Petak, 2.12.2022., 18:00-20:00h, Atelje “Ismet Mujezinović” Tuzla, Izložba

 

 

 

Univerzitet u Tuzli - UNIGEM

Međunarodna konferencija „Uprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja“

 

Međunarodna konferencija “Uprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja” održat će se 06. i 07. maja 2022. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu i okupit će bosanskohercegovačke, regionalne i međunarodne naučnice i naučnike koji istražuju rodna pitanja u oblasti visokog obrazovanja. Tokom konferencije upriličit će se i posebna izlaganja četiri profesorice iz Austrije, Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

Univerzitet u Tuzli - UNIGEM - trening

Održan prvi trening za članstvo Vijeća za rodnu ravnopravnost, nastavno i administrativno osoblje partnerskih univerziteta u sklopu UNIGEM projekta

 

U periodu od 14. do 17. marta 2022. godine u hotelu Hills na Ilidži održan je prvi trening za koordinatore/ice vijeća i odbora za rodnu ravnopravnost i univerzitetsko osoblje u sklopu UNIGEM projekta, u organizaciji TPO Fondacije uz učešće 18 partnerskih univerziteta iz zemlje i regiona.

 

 

UNTZ-UNIGEM-TPO-BES-LOGO

Usvojen Akcioni plan ra rodnu ravnopravnost (GEP) Univerziteta u Tuzli

 

Senat Univerziteta u Tuzli na svojoj redovnoj sjednici održanoj 9. februara 2022. godine usvojio je Akcioni plan za rodnu ravnopravnost (GEP) Univerziteta u Tuzli za period 2022.-2025.g. Ovom odlukom Univerzitet u Tuzli učinio ključan korak potreban za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti u svim segmentima svog djelovanja, kao i za buduće učešće u međunarodnim akademskim, razvojnim i istraživačkim projektima.

 

 

Univerzizet u Tuzli - Promocija Vijeća za rodnu ravnopravnost

Promocija Vijeća za rodnu ravnopravnost

 

Promocija Vijeća za rodnu ravnopravnost održati će se 14. decembra 2021. godine u 11,30 sati u Amfiteatru 1 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

 

 

Poziv na radionicu “Razlikama protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije”

 

Poštovane studentice i studenti, povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja pozivamo vas da se zajedno AKTIVIRAMO i učestvujemo u radionici “Razlikama protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije”. Pridružite nam se 06.12.2021. u 17.30. putem zoom linka …

 

 

Održana radionica “Rodna ravnopravnost iz perspektive žena sa invaliditetom” u sklopu pripremnih aktivnosti za kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

 

Dana 18.11.2021. godine u Amfiteatru 3 na Kampusu Univerzitetu u Tuzli održana je radionica pod nazivom “Rodna ravnopravnost iz perspektive žena sa invaliditetom” u okviru aktivnosti: „16 dana aktivizma – zašto je važna ova kampanja”, te u sklopu projekta “University and Gender Mainstreaming (UNIGEM)”.

 

 

UNIGEM - Online panel diskusija "Muškarci protiv rodno zasnovanog nasilja"

Online panel diskusija “Muškarci protiv rodno zasnovanog nasilja”

 

Pozivamo vas da prisustvujete Online panel diskusiji na temu “Muškarci protiv rodno zasnovanog nasilja”, koja će se održati u četvrtak 25.11.2021 u 16,00 sati, u organizaciji TPO fondacije, u okviru projekta UNIGEM.

 

 

Univerzitet u Tuzli i TPO Fondacija potpisali memorandum o saradnji u okviru projekta “UNIVERSITY AND GENDER MAINSTREAMING – UNIGEM”

 

U Sarajevu je 6. oktobra održana ceremonija svečanog potpisivanja memoranduma o saradnji Transkulturne psihosocijalne obrazovne fondacije sa 17 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore uz pokroviteljstvo Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva. Memorandum o saradnji je potpisan između Univerziteta u Tuzli i Transkulturne psihosocijalne obrazovne fondacije.

 

 

Povratak