Krizni štab Ministarstva zdravstva TK donio zaključke

 

KABINET REKTORA UNIVERZITETA U TUZLI
Tuzla, 14.06.2020. god.

 


Povodom pogoršanja epidemiološke situacije zbog pandemije korona virusa, dana 08.06.2020. godine Krizni štab Ministarstva zdravstva TK održao je sastanak na kojem je doneseno 11 zaključaka.

 

Zaključci sa sastanka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK:

 

1. Kada je u pitanju praktična i druga nastava koja se održava unutar zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, ista se može obavljati uz prethodno PCR testiranje participanata na Korona virus.

 

2. Krizni štab Ministarstva zdravstva traži od Medicinskog fakulteta, kao i srodnih obrazovnih ustanova čiji polaznici imaju praktičnu nastavu i Univerziteta u Tuzli da nastavnom osoblju dostavi neophodni minimum prektične nastave potreban za legalno okončanje nastavnog procesa u tekućoj akademskoj godini, a sa ciljem što kraćeg zadržavanja studenata u zdravstvenim ustanovama, a zbog pogoršanja higijensko- epidemiološke situacije.

 

3. Nalaže se menadžmentu JZU UKC Tuzla da zbog pojave pozitivnih slučajeva u ovoj ustanovi zadrži trenutni nivo aktivnosti- 30%.

 

4. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK, što adekvatnijeg odgovora na pojavu novooboljelih, ovlašćuje menadžment JZU UKC Tuzla da ubuduće promptno reagira po pitanju poduzimanja preventivnih i drugih mjera, uz informisanje Kriznog štaba Ministarstva.

 

5. Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, bez obzira na oblik vlasništva, da pacijente predviđene za operativne zahvate obavezno testiraju PCR metodom tokom preoperativne pripreme. Kada je u pitanju javno zdravstvo uzorkovanje vrše nadležne HES domova zdravlja.

 

6. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK upozorava menadžmente i uposlenike svih zdravstvenih ustanova na području kantona na obavezu korištenja lične zaštitne opreme tokom svakodnevnog rada.

 

7. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK apeluje na sve zdravstvene radnike u svim zdravstvenim ustanovama na području Kantona da se, ukoliko uoče pojavu simptoma sličnih infekciji sa Covid-19 kod sebe i članova svojih domanćinstava, bez odlaganja telefonom jave HES nadležnog doma zdravlja ili matične ustanove, koji će procijeniti dalje potrebne korake.

 

8. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK upozorava građane, ustanove, institucije, privredna i druga društva, sve poslodavce na području Tuzlanskog kantona na obavezu korištenja ličnih zaštitnih sredstava- maske, u zatvorenim javnim prostorima, kao i pri okupljanju na otvorenim javnim prostorima, što je dio preporuka i naredbi federalnog ministarstva zdravstva.

 

9. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK će, ukoliko dođe do daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije na području TK, predložiti ponovno uvođenje svih potrebnih restriktivnih mjera za koje je ovlašten Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 29.05.2020. godine. Stoga pozivamo građane Tuzlanskog kantona na pridržavanje svih mjera koje su na snazi da bismo izbjegli dodatno usložnjavanje epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona

 

10. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK traži od svih nadležnih institucija da poduzmu dodatne mjere u smislu kontrole korištenja lične zaštitne opreme tj. maski u zatvorenim javnim prostorima, kao i pri okupljanju većeg broja osoba na otvorenim javnim prostorima.

 

11. Stavlja se van snage Zaključak broj: 13/1-33-2027-31-1/20 od 04.06.2020. godine, kojim se traži od JZU UKC Tuzla da nastavi sa prijemom pacijenata bez testiranja na korona virus.