Predavanje “Fenotipizacija: Ključ za otkrivanje tajni biljaka”

Ured za međuuniverzitetsku saradnju
u zemlji i inostranstvu
Tuzla, 05.06.2020. godine

 

 

 

PETAK, 5.6.2020.

17.00-18.00 Fenotipizacija: Ključ za otkrivanje tajni biljaka

 

Predavači: Edhem Čustovic, PhD – Direktor, La Trobe University Innovation & Entrepreneurship Foundry (LIEF), Australija

 

Informacije o predavaču: Edhem Čustović je nagrađivani inžinjer, poduzetnik, istraživač, filantrop i lider koji je radio u više od 20 zemalja. Doktorirao je u oblasti elektronike na Univerzitetu La Trobe, Australija. Ima više od 12 godina iskustva u istraživanju. Interdisciplinarni je istraživač i sebe smatra generalistom koji rješava probleme iz različitih disciplina.

 

Rijad Sarić, MSc – Istraživač & PhD student, La Trobe University Innovation & Entrepreneurship Foundry (LIEF), Australija

 

Informacije o predavaču: Rijad Sarić je završio magistarski studij Elektrotehnike i elektronike, smjer Ugrađeni sistemi na Internacionalnom Burch Univerzitetu, Sarajevo. Trenutno radi na svom doktoratu iz oblasti Kompjuterskog inžinjeringa i interdisciplinarnog istraživanja fenotpizacije biljaka na Univerzitetu La Trobe, Melburn, Australija. Radio je kao istraživač i razvojni inžinjer na La Trobe Innovation & Entrepreneurship Foundry (LIEF) laboratoriju. Glavni istraživački interesi su mu računalni vid, obrada slike, algoritmi strojnog/dubokog učenja, inteligentni stručni sistemi, teorija upravljanja i digitalni dizajn ugrađenih sistema koji koriste VHDL.

Više na:
https://www.linkedin.com/in/ecustovic/
https://www.linkedin.com/in/r-saric/
http://psi.cz/

Informacije o online predavanju: Proizvodnja hrane se treba povećati za ~ 70% kako bi zadovoljile potrebe rastuće globalne populacije do 2050. godine. Ovaj izazov neće riješiti jedna osoba, institucija niti zemlja. Ovo će zahtijevati kolektivni i netradicionalni pristup. Oblast biljne fenomike mnogi doživljavaju kao ključni dio slagalice. Nauka je uistinu interdisciplinarna, okuplja na jednom mjestu biologe, genetičare, agronome, inžinjere i informatičare kako bi se otkrila i uzgojila “najbolja biljka”.

PREDAVANJU SE PRISTUPA PUTEM LINKA ZA ZOOM APLIKACIJU
Link za online predavanje / Join Zoom Meeting:
https://us02web.zoom.us/j/85945079081?pwd=K3lUanNsRDlIelhYSFdvdWg1ZVBUdz09