Predavanje”Mit o Evropi – u potrazi za izgubljenim identitetom”


Ured za međuuniverzitetsku saradnju
u zemlji i inostranstvu
Tuzla, 05.06.2020. godine

 

Četvrtog dana 25. Ljetnog Univerziteta, dr.sci. Ratko Duev, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta “Sv. Kirili Metodij” u Skoplju održao je predavanje na temu “Mit o Europi – u potrazi za izgubljenim identitetom”.

Kroz analizu mita i imena našeg kontinenta, prof. Duev nas uvodi u priču ko je ta Europa, ko je ona zapravo bila, odakle je došla, gdje je ona nekada, a gdje je danas.

LJUT 2020

Mit nije religija. Mit je dio rituala koji je u antici korišten kao sredstvo za objedinjavanje vjerovanja različitih naroda, premoštavanja kulturoloških razlika i ujedinjene očiglednih civilizacijskih razlika koje su mediteranski narodi imali jedan s drugim u to vrijeme.

Mitologija nam govori da je Europa bila žena, obična smrtnica, a za drevne mitologe u gotovo svim verzijama mita, Europa je bila Feničanka. Prema različitim mitovima, Europa je bila kćerka Feniksa ili Agenora, kralja Fenicije, i Telefase, ali je bila i kćerka Oceana i Tetije. Homer u svojoj Ilijadi ne spominje njeno ime, ali kroz Zeusove riječi o njegovoj ljubavi prema kćeri Feniksa iznosi mit. Jedini epitet Zeusa je riječ eurōpòs što znači „ko gleda daleko“.

 

 

 

Etimologija imena Europa, zbog nedostatka historije je, također, mit, jer nemamo pravu istinu niti podataka. Prema mitu, riječ Eurōpē dolazi od grčke riječi eurys i ops, a znači „raširenih očiju“. Prema mnogima danas, naziv Europa je indoeuropskog porijekla. Zapravo, glavni zaključak o porijeklu imena našeg kontinenta je dao prof. Duev, a to je da Europa ni dan danas ne priznaje da je njeno ime semitskog porijekla.

Profesor Duev je naglasio da svaki konflikt počiva na lažnoj historiji i lažnoj mitologiji. Stoga, mnogi, poput R. Schumann i J. Monet itd., su imali viziju za ujedinjene Europe, poučeni upravo gorkim iskustvima europskih ratova. Entuzijastični zagovornik stvaranja Sjedinjenih Država Europe je i Victor Hugo koji je rekao da je „rat između Europljana građanski rat“.

Europa danas je simbol ljudskog dostojanstva, sloboda, pravde, solidarnosti, ljudskog prava, jednakosti i mira, ili pak, da li je? Šta je sa poštovanjem kulturnog identiteta i različitosti? Političari Zapadnog Balkana i svi mi smatramo da moramo ući u Europu. Međutim, kako navodi prof. Duev u svom predavanju, krajnje je vrijeme da sebi postavimo pitanje poput Kadmoa u Delfiju: Gdje je Europa? Kadmo je nije našao, ali je osnovao. Možda je ni mi nećemo pronaći, jer je ovdje u nama.

Profesor Duev je završio svoje predavanje zaključkom da Europa od 19. vijeka do danas ne čuva tradiciju svoga porijekla od antičke Grčke i antičkog Rima i ne poštuje svoju tradiciju u kojoj su naši preci bili tolerantni prema drugim religijama i drugim vjerovanja.

Jedan interesantan komenatar na kraju predavanja dao je profesor Mehmed Nurkanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli: “Bili smo Europa kada Europa nije bila Europa, a danas čekamo da nas onaj dio koji nije bio Europa, primi u Europu.“