Mevlana

 

 

 

 

 

Akademsko osoblje Univerziteta u Tuzli može učestvovati u programu mobilnosti MEVLANA na visokoškolskim ustanovama u Republici Turskoj s kojima imamo potpisan protokol o saradnji. U okviru ovog programa, akademsko osoblje učestvuje s ciljem podučavanja odnosno držanja predavanja, učešća u projektima, seminari, radionicama i istraživanjima.   

Kako se prijaviti?

Zainteresovano akademsko osoblje se prijavljuje na otvorene konkurse u okviru MEVLANA programa mobilnosti objavljene na web stranicama Univerziteta u Tuzli dostavljanjem dokumentacije na osnovu koje se svaki kandidat evaluira.

 

Trajanje mobilnosti

Akademsko osoblje može učestvovati u programu mobilnosti najmanje jednu sedmicu, a najviše tri mjeseca. Ovaj program mobilnosti uključuje obrazovne aktivnosti na instituciji domaćinu u trajanju od šest sati sedmično ili recipročno, kada je riječ o učešću u projektima, radionicama i istraživanju. Akademsko osoblje može učestvovati u ovom programu samo jednom u toku akademske godine

 

 Šta uključuje MEVLANA stipendija?

U okviru programa razmjene MEVLANA pokrivaju se putni troškovi i dnevnice za akademsko osoblje iz Turske ili inostranstva, a u skladu sa iznosima navedenim u Travel Expense Law br. 6245 i članu 10. Zakona br. 2547. Council of Higher Education Executive Board u Turskoj je ovlašten da odredi dodatne takse prema zemljama i zvanjima. Propisani iznos stipendija zavisi od zvanja, tako da je najveći iznos 1500 TL na mjesečnom nivou za zvanje profesora.

Sve informacije na engleskom jeziku o programu razmjene MEVLANA mogu se naći na web stranici Vijeća za visoko obrazovanje:

The Council of Higher Education
Academic Exchange Programmes Unit
Mevlana Exchange Programme Coordinating Office
06539 Bilkent, Ankara, TÜRKİYE
Tel. 0312.298.79.74/75/76/77
Fax. 0312.298.72.13
mevlana@yok.gov.tr
www.yok.gov.tr/en/web/mevlana

 

Važna napomena: Svi zainteresovani kandidati prethodno trebaju provjeriti na kom fakultetu/odsjeku se izučava njihova materija jer se program u Turskoj u nekim slučajevima razlikuje od onog u BiH. Također, potrebno je provjeriti da li je organizirana nastava na engleskom jeziku i sve ostale relevantne detalje koji mogu uticati na uspješno učešće u programu.

Lista potpisanih protokola o saradnji u okviru „Mevlana“ programa