Studijska posjeta Univerzitetu u Groningenu u okviru Erasmus + projekta „Pomaganje boljoj komunikaciji“ (Assisting Better Communication – ABC)

ABC-logo

 

URED ZA MEĐUUNIVERZITETSKU SARADNJU
U ZEMLJI I INOSTRANSTVU
Tuzla, 27.06.2017. god.

 

Trodnevna studijska posjeta u okviru Erasmus+ projekta „Pomaganje boljoj komunikaciji“ (ABC), održana je 21-23. juna 2017. godine. Studijsku posjetu je organizovao Odsjek za Specijalnu Edukaciju i Brigu za Mlade Univerziteta u Groningenu koji se nalazi na listi 100 najboljih univerziteta u svijetu. Cilj studijske posjete je bio unapređenje znanja iz područja poremećaja komunikacije, govora i jezika.

U studijskoj posjeti su učestvovali predstavnici Ilia državnog univerziteta iz Gruzije, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta Istočnom Sarajevu iz Bosne i Hercegovine, Gruzijskog instituta javnih poslova, Batumi Shota Rustaveli državnog univerziteta, Gruzijskog Portage Udruženja, Step Forward udruženja iz Gruzije, Haifa Unverziteta, Gordon Akademski Koledža Edukacije i Ono Akademski Koledža iz Izraela. Predstavnici Univerziteta u Tuzli su bili prof. dr Mirela Duranović i doc. dr Leila Begić.

Prvi dan studijske posjete je obuhvatio razmatranje tema koje su se odnosile na definicije, teorije i modele komunikacije, razvoj komunikacije, poremećaje komunikacije, i procjenu komunikacije, uz niz praktičnih zadataka i obilazak Centra za rehabilitaciju i provođenje istraživanja.

Drugi dan studijske posjete uključio je prezentiranje informacija iz područja procjene i intervencije za osobe sa poremećajem autističnog spektra, teorije, implementacija i intervencija iz područja augmentativne i alternativne komunikacije, uz predstavljanje alternativne i augmentativne komunikacije koja se koristi na Univerzitetu u Groningenu.

Treći dan studijske posjete odnosio se na upoznavanje sa načinima primjene video analize u istraživanju, uz niz praktičnih primjera i uključivanje učesnika u praktične zadatke koji su uključivali video analizu i video-feedback.

 

Studijska posjeta Univerzitetu u Groningenu