Info promocija Erasmus programa na RGGF-u

BESTSDI

 

RUDARSKO-GEOLOŠKO-GRAĐEVINSKI FAKULTET
Tuzla, 03.05.2018. god.

 

Univerzitet u Tuzli organizirao je promociju “Western Balkans Academic Education Evolution and Professional’sSustainable Training for Spatial Data Infrastructures” – BESTSDI finansiranog u okviru poziva za program ERASMUS+ KA2 Capacity Building in Higher Education. Promocija je održana na Rudarsko geološko građevinskom fakultetu, u petak 27.04.2018. godine u prisustvu studenata prvog i drugog ciklusa, budućih polaznika trećeg ciklusa, privrednika, predstavnika Ministarstava TK, Grada Tuzla, te privrednika iz zemlje i inostranstva.

 Rektorica Univerziteta u Tuzli Prof.dr.Nermina Hadžigrahić, istakla značaj tehničke pomoći u vidu računarske opreme, i edukaciju koja se izvodi kako bi se stekli uslovi za uvođenje novih studijskih programa. Oprema se stavlja u funkciju izvođenja trećeg ciklusa od nove akademske godine.Sofisticirana oprema će omogućiti povezivanje sa privredom stvaranje uslova za razmjenu podataka u oblasti GIS-a.


Cilj Univerziteta u Tuzli je otvoreni obrazovni resurs koji se nadograđuje na ranije podrške sličnih programa. U toku je implementacija platforme K-FORCE, koja je kompatibilna, te omogućava upotrebu licenciranih programa, sa serverskom podrškom za povećanu razmjenu informacija u realnom vremenu. Instalirani wi-fi system od strane Univerziteta u Tuzli u funkciji je ovog projekta, koji je podržan od institucija BIH, i bit će implemintiran na regionalnoj razini.


Koordinacija se sprovodi sa adležnim institucijama Federacije BiH. Za očekivati je da će društvena zajednica imati interes da nastavi podržavati ovaj vid saradnje, omogućiti nastavak edukacije nastavnika i saradnika sa akcentom na aplikativnu primjenu svih tehnoloških dostignuća.

 

Računarska oprema sastoji se od 12 kompletnih jednica, tri laptopa, videoprojektora i servera odgovarajućeg kapaciteta. Na Rudarsko geološko građevinskom fakultetu očekuju skoro otvaranje novog studijskog programa ili usmjerenja iz ove oblasti.

 

INFO PROMOCIJA ERASMUS PROGRAMA NA RGGF-U